Nieuwe biologische champignonteler bij Naturelle

Sinds enkele weken telen John en Henriette de Bie biologische kastanje- en mergelchampignons. "We waren op zoek naar een meer onderscheidend product, waarbij kwaliteit in de teelt belangrijker is dan het produceren van grote volumes. Dit hebben we gevonden in de biologische teelt van kastanje- en mergelchampignons", vertellen John en Henriette.


Henriette en John de Bie telen biologische kastanje- en mergelchampignons voor Naturelle.

In het Brabantse Dongen telen John en Henriette de Bie al 20 jaar champignons. Voorheen gangbare witte champignons, die door The Greenery vermarkt werden, en nu biologische kastanje- en mergelchampignons die door Naturelle (de biologische tak van The Greenery) op de markt gebracht worden. "Omdat gangbare witte champignons steeds meer een bulkproduct wordt, wilden we graag een meer onderscheidend product gaan telen. The Greenery heeft hierin met ons meegedacht en Naturelle heeft ons vervolgens ondersteund in de omschakeling naar biologisch. We zijn al 20 jaar een tevreden lid van The Greenery en daarom ben ik blij dat de overstap naar biologisch binnen onze organisatie mogelijk is", vertelt John de Bie. "Als ouders van vier kinderen vinden we lekker, gezond en milieuvriendelijk geproduceerd eten erg belangrijk. Daarom eten we vaak biologisch en waren we ook binnen de gangbare teelt al continu bezig het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren. De overstap naar biologisch was voor ons in dat opzicht een logische stap om te nemen. We zijn nu echt weer met ons vak bezig en dat geeft een goed gevoel", verduidelijkt Henriette.

Naast het enkel gebruiken van biologische gewasbeschermingsmiddelen, is het grootste verschil tussen gangbare en biologische champignonteelt het gebruik van biologische compost. De kastanjechampignon lijkt qua grootte en vorm op de witte champignon. Het verschil zit 'm in de bruine kleur en de lekkere, nootachtige smaak. Bovendien bevat de kastanjechampignon minder vocht, waardoor hij minder slinkt bij het bereiden!

 
De biologische kastanjechampignons van familie de Bie.

Naturelle maakt zich sterk voor biologische telers
Naturelle helpt telers om hun biologische producten optimaal af te stemmen op de markt voor een succesvolle verkoop. "Ook reguliere telers, die willen omschakelen naar biologisch, kunnen rekenen op onze steun. Door nauwe samenwerking met The Greenery kunnen we telers helpen met de afzet van hun product in iedere fase van de omschakeling. De overstap van familie de Bie van gangbare- naar biologische champignonteelt is hier een mooi voorbeeld van", aldus Berry Olsthoorn, Commercieel manager Naturelle.

Compleet dienstenpakket

Naturelle biedt telers een compleet dienstenpakket, zodat zij zich volledig kunnen focussen op het telen van een biologisch kwaliteitsproduct. Dit dienstenpakket bestaat naast verkopen onder meer uit logistiek, fust, verpakking, kwaliteitsborging en marketing. Verder deelt Naturelle kennis over de markt en (potentiële) klanten met haar telers, zodat daar gezamenlijk op ingespeeld kan worden. Elke Naturelle teler beschikt over een vast aanspreekpunt met product- en marktkennis.

Marketing vanuit de teler

Telers staan centraal in de communicatie van Naturelle richting klanten. "Door het verhaal van onze telers achter de biologische producten te vertellen, creëren we meer persoonlijke beleving bij inkopers en brengen we telers en klanten dichter bij elkaar. Zo heeft elke Naturelle teler zijn eigen pagina op onze website", vertelt Leaniek van de Graaf, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Naturelle. Ook worden Naturelle-telers op de hoogte gehouden van wat er speelt binnen Naturelle, The Greenery en in de markt via internet, magazines, nieuwsbrieven en bijeenkomsten.

Efficiënte keten

Naturelle streeft naar de kortste keten, zodat producten zo vers mogelijk bij de afnemer komen en het milieu zo min mogelijk wordt belast. "Onze biologische kastanjechampignons worden zowel geteeld als verpakt op ons bedrijf, waarna ze via Naturelle direct naar het distributiecentrum van de retailer worden getransporteerd. Bij de retailer vind je onze champignons onder het merk Bio+. Naturelle levert exclusief alle onbewerkte groenten en fruit van Bio+", vertelt John de Bie.

Onderdeel van Nederlands grootste telersvereniging

Naturelle is de biologische tak van The Greenery en maakt onderdeel uit van Nederlands grootste telersvereniging Coöperatie Coforta. Coöperatie Coforta is een door de lidstaat Nederland erkende telersvereniging voor GMO (Gemeenschappelijke Markt Ordening). GMO helpt telers om maximaal gebruik te maken van subsidiemogelijkheden voor een betere marktbenadering.

Meer weten over Naturelle? Kijk op www.natuurlijknaturelle.nl en volg ons op twitter www.twitter.com/naturelletweets.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.