Voedingsstoffen in broccoli afwezig in supplementen

De voordelen voor de gezondheid, die zijn verbonden aan de consumptie van broccoli en andere kruisbloemige groenten kunnen niet worden verkregen door het innemen van supplementen, zo wijst onderzoek uit. Het rapport stelt, dat een belangrijk fytochemisch element in deze groenten haast niet wordt opgenomen en veel minder effect heeft, wanneer het als een supplement wordt geconsumeerd.

Niet alleen is het belangrijke dat de hele groente wordt geconsumeerd, ze moeten ook niet te lang worden gekookt. ‘Het is nooit gemakkelijk om te beoordelen of voedingsstoffen enkel door consumptie van het echte product of ook door supplementen kunnen worden verkregen,’ zo zegt Emily Ho, professor aan de OSU School of Biological and Population Health Sciences en hoofdonderzoeker bij het Linus Pauling Institute.

‘Sommige vitaminen en voedingsstoffen, zoals foliumzuur, dat vaak wordt aangeraden aan zwangere vrouwen, worden zelfs beter door het lichaam opgenomen als supplement, dan door het consumeren van voedsel,’ zo legt Ho uit. ‘Het is vaak lastig om voldoende voedingsstoffen zoals vitamine D binnen te krijgen door middel van een dieet. In die gevallen kunnen supplementen helpen. Maar wij geloven, dat de belangrijke stoffen, die broccoli en soortgelijke groenten hun waarde geven, alleen kunnen worden verkregen door het consumeren van de groente zelf.’

Volgens de onderzoekers komt dit doordat een benodigd enzym, myrosinase, niet voorkomt in de meeste glucosinolaten supplementen, terwijl dit juist een belangrijk fytochemisch onderdeel is in kruisbloemige groenten. Zonder deze stof neemt het lichaam van één belangrijk onderdeel vijf keer minder op en van een ander maar liefst acht keer minder.

Dit gebeurt ook, wanneer de groenten te lang worden gekookt. Ho: ‘Wanneer de broccoli wordt gekookt totdat ze helemaal zacht is, dan keldert de voedingswaarde. De groente kan echter wel licht worden gekookt voor twee of drie minuten of worden gestoomd zodat het, het benodigde enzym behoudt.

Het onderzoek is gepubliceerd in the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bron: news.bioscholar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.