Giftige paddenstoel kan helpen bij bestrijding kanker

Tholen - Een giftige Chinese paddenstoel kan de behandeling bij sommige kankerpatiënten verbeteren, hebben onderzoekers van de Georgia Health Sciences University gevonden. Een samengestelde verbinding, afgeleid van bospaddenstoelen, verbetert de effectiviteit van een ander medicijn, dat kankercellen induceert door zichzelf te vernietigen, volgens Kebin Liu, een kanker- en immunoloog van het centrum in Georgia.

Kankercellen ontwikkelen vaak weerstand tegen het medicijn TRAIL, dat staat voor "tumor necrosis factor-related apoptosis inducing ligand." Wanneer kankercellen resistentie ontwikkelen, is het medicijn niet zo effectief tegen de kankercellen. Maar toen Liu en andere onderzoekers bij de TRAIL behandeling kleine doses van de paddenstoelverbinding toevoegden, genaamd verticillin A, werden de kankercellen in muizen niet immuun. Liu en zijn collega’s publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift Cancer Research.

Zij vonden dat verticillin A in een voldoende grote dosis, kankercellen kan doden, maar de grotere dosis maakte de muizen ook ziek. De combinatie van de twee stoffen was effectief bij het doden van kankercellen, maar maakte de muizen niet zo ziek als de sterkere dosis van verticillin A. De onderzoekers vonden ook dat de paddenstoelenstof de werkzaamheid van twee andere geneesmiddelen tegen kanker verbetert.

"Wij geloven dat dit een goede metgezel kan zijn bij medicijnen voor veel kankertherapieën", zei Liu. De onderzoekers moeten nu extra onderzoek naar de toxiciteit doen, zei Liu. Het verticillin A werd geïsoleerd uit wilde giftige paddenstoelen, die in Zuidwest-China groeien, door onderzoekers van het onderzoekscentrum Siyuan Natural Farmacie en Biotoxicology op de Chinese Zhejiang University.

Onderzoekers isoleren er stoffen uit planten om te zien of ze potentie hebben als geneesmiddelen, zei Liu. Een voormalige GHSU onderzoeker, Feiyan Liu, geen familie van Kebin Liu, bracht de verticillin A verbinding mee van de Chinese universiteit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.