Tholen - Een giftige Chinese paddenstoel kan de behandeling bij sommige kankerpatiënten verbeteren, hebben onderzoekers van de Georgia Health Sciences University gevonden. Een samengestelde verbinding, afgeleid van bospaddenstoelen, verbetert de effectiviteit van een ander medicijn, dat kankercellen induceert door zichzelf te vernietigen, volgens Kebin Liu, een kanker- en immunoloog van het centrum in Georgia.
Kankercellen ontwikkelen vaak weerstand tegen het medicijn TRAIL, dat staat voor "tumor necrosis factor-related apoptosis inducing ligand." Wanneer kankercellen resistentie ontwikkelen, is het medicijn niet zo effectief tegen de kankercellen. Maar toen Liu en andere onderzoekers bij de TRAIL behandeling kleine doses van de paddenstoelverbinding toevoegden, genaamd verticillin A, werden de kankercellen in muizen niet immuun. Liu en zijn collega’s publiceerden hun onderzoek in het tijdschrift Cancer Research.
Zij vonden dat verticillin A in een voldoende grote dosis, kankercellen kan doden, maar de grotere dosis maakte de muizen ook ziek. De combinatie van de twee stoffen was effectief bij het doden van kankercellen, maar maakte de muizen niet zo ziek als de sterkere dosis van verticillin A. De onderzoekers vonden ook dat de paddenstoelenstof de werkzaamheid van twee andere geneesmiddelen tegen kanker verbetert.
"Wij geloven dat dit een goede metgezel kan zijn bij medicijnen voor veel kankertherapieën", zei Liu. De onderzoekers moeten nu extra onderzoek naar de toxiciteit doen, zei Liu. Het verticillin A werd geïsoleerd uit wilde giftige paddenstoelen, die in Zuidwest-China groeien, door onderzoekers van het onderzoekscentrum Siyuan Natural Farmacie en Biotoxicology op de Chinese Zhejiang University.
Onderzoekers isoleren er stoffen uit planten om te zien of ze potentie hebben als geneesmiddelen, zei Liu. Een voormalige GHSU onderzoeker, Feiyan Liu, geen familie van Kebin Liu, bracht de verticillin A verbinding mee van de Chinese universiteit.


Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Wereldwijd aardbeien van Nederlandse bodem
- "40 uienkisten kwijt, wie heeft ze gezien? Beloning van 25 euro per kist"
- "Perenmarkt heeft zich nooit volledig van de oorlog in Oekraïne hersteld"
- Fotoreportage Hamburgse groothandelsmarkt: Opleving na twee jaar pandemie
- Nieuwe algemeen directeur voor Koninklijke Vezet