Arbeidsinspectie: netto drie euro per uur betaald

Meer dan 70 illegale Bulgaren aan het werk bij champignonteler

De Arbeidsinspectie verdenkt een Gelders champignonbedrijf van onderbetaling, het illegaal aan het werk zetten van vreemdelingen en te lange werktijden voor het personeel. De Belastingdienst stelt een boekenonderzoek in en de gemeente bekijkt de huisvesting.

Dit is het resultaat van een controle van het interventieteam Champignons gisteren op diverse locaties van het Gelders champignonteeltbedrijf. In het team werken onder leiding van de Arbeidsinspectie verschillende overheidsdiensten samen.

De Arbeidsinspectie vermoedt dat het bedrijf meer dan zeventig Bulgaarse werknemers illegaal aan het werk heeft. Meerdere werknemers hebben gisteren verklaard, dat zij drie euro netto per uur verdienen en lange werkdagen maken, ook in het weekeinde. Ook klaagden zij over de huisvesting. Zij zeiden met zes personen op een kamer te slapen.

De politie bracht twee Bulgaarse voormannen naar het bureau, die het onderzoek van de Arbeidsinspectie bemoeilijkten. Ook trad de politie op bij een locatie waar honden op de inspecteurs werden afgestuurd. De Arbeidsinspectie vermoedt verder dat de betrokken teler zijn werknemers zonder bescherming met giftige bestrijdingsmiddelen liet werken.

Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus in 2009 bleek er veel mis te zijn. Dat leidde tot boetes en naheffingen van de Arbeidsinspectie en Belastingdienst. Deze bevindingen waren aanleiding om opnieuw met een interventieteam op pad te gaan. Het team wil oneerlijke concurrentie tussen telers tegengaan. Een ander doel is te voorkomen, dat reguliere werknemers worden verdrongen door mensen die geen recht hebben om in Nederland te werken.

In het Interventieteam champignons werken samen: De Belastingdienst, het UWV, het Openbaar Ministerie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Politie, de Sociale Verzekeringsbank, de Regionale Co├Ârdinatiepunten Fraudebestrijding en de Arbeidsinspectie. Het team zal tot eind 2012 actief zijn.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.