"Als situatie doorzet, is bananenindustrie in drie jaar over"

Fusariumschimmel bedreigt Filipijnse bananensector

De teelt en export van Filipijnse bananen is in gevaar gebracht door de Fusarium-schimmel, die in Zuidoost-Azië bananenplantages heeft vernietigd. De Filipijnen zijn met ongeveer 70.000 hectare aan plantages de tweede exporteur van bananen na Ecuador. De sector houdt direct 280.000 mensen aan het werk. Tot nu toe zijn al 1.200 hectare van de lokale bananenplantages besmet. "Als we deze situatie niet onder controle krijgen, is onze bananenindustrie binnen drie jaar voorbij", zegt Stephen Antig, directeur van de Filipino Banana Growers and Exporters Association.

De bananensector is ook de vijfde exportindustrie van het land met Cavendish als de meest populaire variëteit. "Het verlies van deze sector zal een enorme impact hebben op onze economie." Antig heeft er bij de regering op aan gedrongen om zo snel mogelijk een onderzoeksinstituut te realiseren, dat zich richt op de ontwikkeling van een fusariumresistente banaan.

De Fusarium-schimmel is gevreesd. De schimmel vaagde in de jaren 60 de toen populaire Gros Michel-bananen weg uit Midden-Amerika en het Caribisch gebied en dezelfde schimmel vernietigde de Cavendish-plantages in Indonesië en Maleisië in de negentiger jaren.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.