Een genetisch bepaalde hartziekte: Dat is toch niet te voorkomen? Mis! Veel groente en fruit eten, kan de genen dwarsbomen, zo blijkt. Wetenschappers bestudeerden iets meer dan 27.000 mensen. Het was een internationaal gezelschap met proefpersonen uit China, Europa en Zuid-Amerika. Het draaide allemaal om een gen, dat zich op het negende chromosoom bevindt. Dit gen is er in twee varianten. Een ‘gewone’ variant en een variant, die de kans op hartziekten vergroot. Dit meldt Scientias.nl.
De onderzoekers hebben nu ontdekt, dat mensen met dat laatste gen niet machteloos staan. Ze kunnen het gen namelijk tegenwerken met een heel gezond dieet. Maar daarvoor moet wel heel veel groente en fruit gegeten worden: Zo’n vijf of meer porties per dag. Dat hoeven niet per se vijf appels te zijn. Denk aan: Een stuk fruit, een bord groente, een glas fruitsap, gedroogd fruit, een smoothie, enzovoort.
En dat heeft effect, zo meldt het blad PLoS Medicine. Het onderzoek suggereert namelijk, dat mensen met de schadelijke variant van het gen door het eten van veel groente en fruit een even groot risico lopen op hartziekten als mensen, die de schadelijke variant niet hebben.
Nader onderzoek is noodzakelijk, zo benadrukken de onderzoekers. Maar het lijkt erop, dat mensen die extra vatbaar zijn voor hartziekten, daar heel gemakkelijk zelf iets aan kunnen doen.
Bron: Scientias.nl


Abonneren
Vacatures
"Tweetende AGF'ers"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Wereldwijd aardbeien van Nederlandse bodem
- "40 uienkisten kwijt, wie heeft ze gezien? Beloning van 25 euro per kist"
- "Perenmarkt heeft zich nooit volledig van de oorlog in Oekraïne hersteld"
- Fotoreportage Hamburgse groothandelsmarkt: Opleving na twee jaar pandemie
- Nieuwe algemeen directeur voor Koninklijke Vezet