Jeroen Buyck, Calsa:

"Flexibel inspelen op de vraag door vestigingen dichtbij producten"

Tholen - Calsa nv is een Belgisch handelsbedrijf in verse groenten, fruit en aardappelen. Dagelijks worden tientallen klanten bediend in alle uithoeken van de wereld. Jeroen Buyck vertelt, dat het bedrijf exporteert naar meer dan 20 landen. "Onze belangrijkste exportmarkten zijn: Frankrijk, Spanje, Rusland, Duitsland en Polen. De export verloopt nu vrij normaal voor de tijd van het jaar voor groenten en fruit. Er is wel veel volume in de markt beschikbaar, wat de prijzen onder druk zet. De producten, die het meest worden geëxporteerd, zijn: Prei, tomaten, paprika, wortelen en sla in de groenten en peren, perziken, nectarines en appelen in het fruit."Calsa biedt jaarrond een volledig assortiment verse groenten en fruit aan. De basis zijn de Belgische producten. "Als het seizoen van producten uit eigen land is afgelopen, vullen we het assortiment aan via import. De laatste maanden hebben we perziken en nectarines geïmporteerd uit Spanje. Nu start de import van sla en peren en daarna zullen tomaten, aubergines en paprika volgen. De belangrijkste importlanden zijn Spanje en Frankrijk."Het handelsbedrijf heeft zich de laatste jaren zo veel mogelijk toegelegd op het aanbieden van extra service aan de klanten. "Een voorbeeld daarvan is, dat we sinds geruime tijd gespecialiseerd zijn in mixladingen. We laden dus niet alleen Belgische groenten en fruit, maar vervolledigen heel wat trucks met importgoederen en exoten, zodat de klant meerdere malen per week een compleet assortiment verse groenten en fruit kan laden, waardoor hij de versheid van het product en de marktsituatie beter onder controle kan houden."


 

Huismerk Ar'delice elk jaar uitgebreid

"Daarnaast blijven we investeren in een goede kwaliteitscontrole en bieden we zo veel mogelijk kwaliteitsmerken aan. Voor de Belgische groenten betekent dit, dat we naast het bekende Flandria ook ons ons eigen huismerk Ar’delice aanbieden. Ons eigen merk Ar’delice wordt ieder jaar uitgebreid met nieuwe producten en groeit qua volume, maar wat vooral van belang is voor ons, is dat we enkel met absolute topkwaliteit werken en dus met hele goede telers."Onze filosofie is al onze groenten en fruit zo vers mogelijk aan te bieden, zodat de klant weet wat hij koopt en dat hij dus vertrouwen heeft in ons product. We werken met korte aanvoerlijnen, zodat het product ook direct in de juiste verpakking terecht komt, wat de kwaliteit en de kostprijs ten goede komt.""Wij hebben heel wat vaste en trouwe klanten en de export groeit ieder jaar verder. Wel merken we uiteraard een forse terugval in de maand juni. Dit kwam door de EHEC-crisis en het exportverbod naar Rusland. Maar het goede voorjaar en de betere maand september hebben verkoopvolume al teruggebracht naar het niveau van vorig jaar. Natuurlijk hebben we veel verliezen geleden tijdens de EHEC-crisis, die we niet kunnen recupereren, maar dat was voor de hele sector zo, niet in het minst voor de telers," vertelt Jeroen.


 
Naast Weiss in Sint-Katelijne Waver behoren nog 2 andere bedrijven tot groep Amatus (holdingmaatschappij): Noë Van Speybroeck uit Lokeren (BE) en Amaplant uit Honselersdijk (NL). Beide bedrijven zijn actief in de export van potplanten. "Samen met deze bedrijven proberen wij zo veel mogelijk synergievoordelen te halen uit gemeenschappelijke logistiek en het aanbieden van een compleet gamma naar onze klanten toe. In totaal hebben wij dus vestigingen in ieder belangrijk Vlaams productiegebied van groenten, fruit en planten en in een vestiging in Nederland.""Calsa heeft twee vestigingen: In Ardooie, dicht bij Roeselare, waar een concentratie van vollegrondgroenten is en in Sint-Truiden, het hart van de Belgische hardfruitteelt. Een ander bedrijf is Weiss in Sint-Katelijne Waver, waar de Vlaamse glastuinbouw geconcentreerd is. Noë Van Speybroeck zit midden in de streek van de Vlaamse sierteeltproductie (Lochristi-Beervelde-Lokeren). Amaplant is in Nederland gevestigd op de veiling in Honselersdijk.""Omdat we zo dicht bij het product gevestigd zijn, kunnen we heel snel en flexibel inspelen op vragen van onze klanten en kunnen we de logistieke kosten zo minimaal mogelijk houden."

Voor meer informatie:
Calsa NV
Jeroen Buyck
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
Tel: +32 51 74 73 74
Fax: +32 51 74 69 36
www.calsa.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.