Val NZ dollar komt voor hardfruittelers te laat

De scherpe daling van de Nieuw-Zeelandse dollar is voor de hardfruittelers te laat gekomen. Ook dit seizoen worden weer verliezen geleden. Ian Palmer van Pipfruit New Zealand laat weten, dat de langverwachte val van de NZ dollar weinig invloed zal hebben op de winst. Dit tot frustratie van de telers. Alleen de laatste van de late variëteiten moeten nog verkocht worden en de exporteurs hebben het grootste gedeelte van hun verkopen al omgewisseld naar NZ dollar.

Het fruit is volgens Palmer dit seizoen tegen soortgelijke of iets hogere prijzen als vorig jaar verkocht, maar door de hoge dollar werd de winst weggevaagd. "Alle markten zijn zeer stabiel geweest", laat hij weten. Vooral het VK is volgens hem stabiel, maar heeft de meest ongunstigste wisselkoers. "Een kleinere Breaburn oogst heeft vraag en aanbod op de Europese markt in een goed evenwicht gehouden."

Ian vertelt, dat het moeilijke tijden zijn voor de hardfruittelers. "Toch blijven ze optimistisch, hoewel er wellicht meer naar de mogelijkheden voor de verwerkte industrie wordt gekeken in plaats van naar export."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.