geld komt via telersverenigingen bij de telers terecht

Nieuw EHEC-fonds komt er

De Raad van EU-landbouwministers moet het voorstel goedkeuren om in 2012 een bedrag van € 250 miljoen te reserveren voor groentetelers, die lijden onder de afzetcrisis als gevolg van EHEC. CDA-Europarlementariër, Esther de Lange, zei dit vandaag tijdens een werkbezoek aan tomatenkwekerij De Bron in Elshout. Ze wilde zich persoonlijk op de hoogte stellen van de gevolgen, die veel glasgroentetelers nog steeds ondervinden van de EHEC-affaire. Volgens De Lange is een nieuw EHEC-fonds een reële optie, nu vorige week de budgetcommissie van het Europees Parlement instemde met haar voorstel om in 2012 geld daarvoor te reserveren. Alleen de Raad van landbouwministers kan er nog een stokje voor steken.


Europarlementariër Esther de Lange luistert naar het verhaal van de ondernemers Jan van Delft (l.) en Jan van Drunen.

Het voorstel houdt in dat het geld via telersverenigingen bij de telers terecht komt. In Nederland zijn de meeste telers daarbij aangesloten in tegenstelling tot diverse andere landen. Ze zou het 'ongeloofwaardig' vinden als de ministers om die reden het voorstel afschieten. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers en glastuinbouwvoorzitter Tiny Aerts waren bij het bezoek aanwezig. Ze hebben lang geijverd voor tijdelijke compensatie van de getroffen tuinders.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.