Dominantie verschuift

Rabobank verwacht magere jaren

De bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland, is 'gematigd optimistisch' dat de Europese leiders deze maand tot overeenstemming komen over de aanpak van de eurocrisis, die nu al anderhalf jaar voortsleept. 'Maar', zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van LTO Nederland in Den Haag, 'we kopen geen oplossing, maar slechts rust om te bouwen aan herstel'.

Hij verwacht in ons land gedurende een periode van drie tot vijf jaar een matige economische groei, die fractioneel boven 0 zal uitkomen. Dat heeft alles te maken met de schuldencrisis in met name de zuidelijke lidstaten van de Europese Unie. 'Er is veel scheefgegroeid en het gaat zeker vijf jaar duren om zo een ingewikkeld vraagstuk op te lossen.

De magere groeiverwachtingen staan in schril contrast met snel groeiende economieën in China, India en Brazilië. Moerland verwacht dat de dominantie op de wereldmarkt daardoor van het Westen en Noorden naar het Oosten en Zuiden verschuift. 'Dat is niet erg', zo zei de topbankier, 'als wij als Nederland maar de kansen wereldwijd grijpen.' Daarbij moet de Europese Unie volgens hem wel oppassen niet politiek op het wereldtoneel een marginale rol te gaan spelen.

Moerland wees erop, dat de schuldencrisis in deze periode weliswaar het nieuws domineert, maar dat de uitdagingen in de toekomst liggen. 'Het voeden van negen miljard mensen op deze aarde in 2050 is veel belangrijker. En dan ook nog eens schoner en beter voor het milieu.' De bankier gaf aan dat Rabobank met 25 grote voedingsbedrijven in de slag gaat om te komen tot een breed duurzaam beleid op het gebied van water, mineralen en energie.

Moerland zei, dat zijn bank er goed voor staat. Hij wees erop dat de Rabobank eerder deze week in anderhalf uur tijd 1,5 miljard kon lenen bij beleggers zonder onderpand. De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, terwijl er nog geen einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen.

Moerland zei daarover dat van alle financieringen, die de Rabobank doet, de hypotheken hem de minste zorg baren. 'We leiden er nauwelijks verliezen en ik verwacht dat ook de komende jaren niet. We hebben bij de bank getest, wat de gevolgen zijn van een forse prijsdaling.'

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.