Kleine wijziging handelsnormen appel en peer

Sinds oktober hanteert het Kwaliteits en Controle Bureau (KCB) enkele nieuwe normen bij de inspecties op appel en peer. Zo zijn de kleureisen van de rode mutanten van Elstar, Jonagold, Cox’s O.P., Braeburn en Gala verlaagd. Ook mag bij de verplichte vermelding van de variëteit een synoniem gebruikt worden.

De wijzigingen zijn het gevolg van de invoering van een nieuwe EU-verordening. De KCB heeft alleen nog maar de wijzigingen, die geen probleem voor de sector vormen, doorgevoerd. Wijzigingen, die wel gevolgen hebben of waarvan niet duidelijk is hoe deze geïnterpreteerd moeten worden, zijn nog niet doorgevoerd. Het KCB voert daarover eerst overleg met het ministerie van EL&I.

De belangrijkste wijziging, waarover eerst overleg moet komen, is dat er een formele tolerantie van 1 procent voor ernstige gebreken in de regelgeving is vastgelegd. Op dit moment hanteert het KCB een ruimere tolerantiegrens van 2 procent op Nederlands product en 3 procent op buitenlands product.

De NFO is voorstander van eisen waarmee gewaarborgd wordt, dat een uiterlijk gaaf product op de markt komt. De NFO ziet dan ook liever geen verruiming van de kleureisen.

Voor meer informatie: www.kcb.nl en www.tuinbouw.nl.

bron: nieuwsbrief NFO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.