Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Bert Kemmeren:

"Komst Fair Produce NL belangrijk voor overleven champignonsector"

Onder de naam Fair Produce NL werken vakbonden, telers en handelaren samen om ervoor te zorgen, dat in de paddenstoelensector eindelijk sociaal verantwoorde arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden gaan gelden. Volgens champignonteler Bert Kemmeren in Rijsbergen is de komst van het keurmerk een kwestie van overleven voor de sector. "Als er niets gebeurt, is binnen tien jaar de gehele champignonsector, dus ook de telers die nu de hand lichten met de regels, weg uit Nederland."

Voorwaarden

Champignontelers, die zich bij Fair Produce willen aansluiten, moeten aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrijf in Nederland zijn gevestigd, niet alleen feitelijk, maar ook juridisch. Hiermee worden constructies aangepakt, waarbij Nederlandse bedrijven zogenaamd de teelt en de oogst aan een onderneming in het buitenland (bijvoorbeeld Polen, Roemenie of Bulgarije) heeft uitbesteed, die vervolgens arbeidskrachten uit die landen onder de daar geldende goedkopere arbeidsvoorwaarden in Nederland laat werken. Verder moeten bedrijven een fatsoenlijke personeelsadministratie hebben. Werknemers moeten een schriftelijke arbeidsovereenkomst krijgen, waarin vermeld staan hun functie, de arbeidstijden, bruto uurloon, eventuele toeslagen en inhoudingen. Als de werknemer geen Nederlands begrijpt, dient het contract te worden vertaald in het Engels of Pools. Werknemers moeten ten minste het minimumloon ontvangen, zolang er geen nieuwe CAO geldt. Verder moet er een goede registratie komen van het aantal gewerkte uren. Dit zijn verschillende eisen, waar een Fair Produce-bedrijf aan moet voldoen. Daarnaast moeten er ook duidelijke afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld huisvesting.

Stichting Fair Produce Nederland

De Stichting Fair Produce Nederland beheert het keurmerk 'Fair Produce NL'. De stichting is verantwoordelijk voor de inhoud van het keurmerk. Dat betekent, dat de leden van de stichting gezamenlijk de eisen hebben bepaald waaraan bedrijven, die het keurmerk toepassen, moeten voldoen. Deze kwaliteitseisen worden geborgd door audits van onafhankelijk adviesbureau en certificeerder VRO (link naar normering).Het keurmerk wordt, om te beginnen, toegepast in de champignonsector. Ambitie van de stichting is uitbreiding naar de totale food- en agrisector.

De stichting wordt bestuurd door de Vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland, groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en drie onafhankelijke bestuursleden onder voorzitterschap van Bart Jan Krouwel. Zijn ideaal is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer en 'eerlijk produceren' breed door te voeren in de totale food- en agrisector.

Fair Produce Nederland is een initiatief van producenten en handelsbedrijven. Zij hebben samenwerking gezocht met werknemersorganisaties. In de opstartfase wordt het initiatief gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, uitvoeringsorgaan Colland en de Rabobank.

Bron: De Zaaier / oktober
Publicatiedatum: