John van Laethem:

"Meer spelers zichtbaar in kruidenmarkt na wegvallen Agrexco"

Tholen - "Na het langzaamaan wegvallen van Agrexco, de grootste Israëlische agf-exporteur, zien we wijzigingen optreden in de kruidenhandel. Het marktbeeld is veranderd. Er zijn nu veel meer kleinere spelers, die zich manifesteren", vertelt John van Laethem.

Meer spelers, import andere landen

"De afgelopen maanden zijn er ook nieuwe spelers bijgekomen en daarnaast komt de aanvoer nu van andere gebieden dan Israël. We halen de kruiden nu meer binnen de Europese gemeenschap." Volgens John hangt hier een voor- en een nadeel aan: "In Israël kon van sommige kruiden drie tot vijf keer worden geoogst en in landen zoals Portugal, Frankrijk en Spanje twee tot maximaal drie keer. Natuurlijk heb je daarnaast het voordeel dat het vanuit de EU sneller op de plaats van bestemming is. Eind september hebben we terug moeten omschakelen naar de klassieke leveranciers."Zou het dan niet voordeliger zijn om zelf jaarrond kruiden te telen? "Nee," vindt John. "Het loont niet om zelf alles te telen. Daar zijn de weersomstandigheden in België niet stabiel genoeg voor. Ik heb dit seizoen veel buitentelers horen klagen, omdat het weer echt niet meezat."Moeilijk goede leveranciers te vinden

De marktverandering heeft als gevolg, dat de hele markt moet worden herzien. "Het is ook moeilijk om goede leveranciers te vinden. Veel aanbieders hadden de eerste jaren kruiden van goede kwaliteit, maar laten de grond niet rusten. Deze raakt dan uitgeput en hierdoor zijn de producten van lagere kwaliteit. Dit heeft grote impact en we moeten constant blijven kijken, waar we onze kwalitatieve producten vandaan halen."John verwacht dat alleen de goede spelers op de markt overblijven. "Er is op het moment wel meer concurrentie, maar de kleineren krijgen het moeilijk. De kosten stijgen en daarnaast is het van belang om constante kwaliteit te bieden. Voor kleine spelers is dit moeilijker te realiseren." De zaakvoerder is tevreden met de verkoopresultaten van Van Laethem. "We hebben dit seizoen een zeer mooi resultaat behaald en dit proberen we zo vol te houden. Vorige week was de moeilijkste week in vier maanden vanwege de zeer beperkte aanvoer. Er moest toen veel worden geweigerd en/of uitgesorteerd."

"Veel mensen gaan zelf koken tijdens feestdagen"

Bij Van Laethem kijkt men al vooruit naar Kerst en Oud & Nieuw. "Veel hangt af van de consumptie die er nu is. Als er de komende tijd meer wordt geconsumeerd, dan wordt er ook meer geoogst en is er voldoende productie aan het einde van het jaar. Dit is een kantelmoment. Wij hebben zelf al wel gemerkt dat de vraag is gestegen. John verwacht, dat veel mensen komende feestdagen zelf gaan koken. De dagen vallen mooi in het weekend en dan gaan veel consumenten de tijd nemen om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Inclusief verse kruiden natuurlijk."

Voor meer informatie:
Van Laethem Bvba
John van Laethem
Lenniksebaan 1082
1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2/569/5265
www.bellaroma.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.