Tholen - Firma Molenaar uit Haarlem biedt vanaf het einde van de week weer een echte lokale specialiteit aan: Bloemendaalse gele kool. "We telen al jaren Bloemendaalse, gele kool en zijn de enige in Nederland die dat doen. We hebben wel eens een jaartje overgeslagen, maar dan zijn er zoveel partijen, die ernaar vragen, dat we het volgende jaar toch weer kiezen om de 'Bloemendaalse gele' te telen", lacht Felix Molenaar.
De Bloemendaalse gele kool is een echt streekproduct uit de regio Kennemerland. In vorige eeuwen werd deze op de geestgronden rond Haarlem geteeld, net achter de duinen. Na de jaren vijftig is deze teelt langzaam, behalve hobbymatig, verdwenen uit Haarlem. "Veel sterrenrestaurants werken met deze kool, maar ook bij particulieren in de regio Haarlem en Bloemendaal is deze kool nog erg geliefd", vertelt Felix.
De Bloemendaalse gele kool werd in het verleden ook wel slobberkool genoemd, omdat het zacht blad heeft en in vroeger tijd veel te gaar gekookt werd. "De kool is een beetje te vergelijken met spitskool, maar dan nog zachter en smaakvoller", vertelt Felix, die het product zo'n vijf tot zes weken beschikbaar heeft.
Voor meer informatie:
Felix Molenaar
Firma Molenaar
J. v Krimpenweg 1
2031 CE Haarlem
Tel: 023-5322173
Fax: 023-5340473
www.molenaardappelen.nl