Beurs blijft geloven in goede afloop crisis

Zorgen over de Griekse schuld, een Italiaanse downgrade en weinig opbeurende cijfers over de Europese economie werden deze week opzij geschoven. Geruchten over een gecoördineerde herkapitalisatie van de Europese financiële sector, nieuwe steunacties van centrale banken en op de valreep een meevallend banencijfer uit de VS brachten nieuwe hoop voor beleggers.

In de week, dat het herfstweer haar intrede deed, probeerden beleggers het toch zonnig in te zien. Geruchten dat de Europese leiders nadenken over een gecoördineerd plan om meer kapitaal in de financiële sector te stoppen, voedden de hoop van beleggers op een goede afloop van de Europese schuldencrisis. Een sterkere kapitaalbasis moet de financiële sector beter bestand maken tegen mogelijke verliezen op bijvoorbeeld Griekse leningen.

De beursweek begon slecht. Maandag bleek namelijk dat Griekenland de begrotingsdoelstellingen voor 2011 en 2012 niet gaat halen. De economische krimp heeft de overheid uit koers geslagen. Hierdoor dreigen de Grieken de 6de tranche van de Europese noodlening mis te lopen. Tot en met november kan de Griekse overheid het zonder nieuw geld uitzingen, maar dan dreigt een ‘bankroet’. Gezien het gevaar van een ongecontroleerd faillissement – waarvan onbekend is hoe desastreus de gevolgen voor de Europese economie zijn – zullen de eurolanden voor die tijd waarschijnlijk wel een manier hebben gevonden om Griekenland alsnog het geld te geven.

De geruchten over nieuwe Europese hulpplannen overschaduwden op woensdag de verlaging van de Italiaanse kredietwaardigheid – de eerste in 20 jaar – door Moody’s. Dat het IMF heeft aangegeven klaar te staan Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen, dempte het effect van de downgrade op de beurzen.
Europese hulpplannen worden vaak met weinig details aangekondigd en de uitwerking laat op zich wachten. Dat beleggers toch hun optimisme vasthielden, was te danken aan centrale banken. Die kwamen op donderdag met concrete hulp. Zo kondigde de Europese Centrale Bank aan banken voor twaalf en dertien maanden onbeperkt van liquiditeit te gaan voorzien. Ook wordt voor €40 mrd aan ‘covered bonds’ – obligaties met onderpand – opgekocht. Dit om de druk van de interbancaire markt te halen. De Bank of England kondigde aan het opkoopprogramma voor staatsobligaties met €75 mrd te vergroten tot €275 mrd. Een verdere vergroting sluiten we zeker niet uit.
Het macronieuws deze week was gemengd. In de VS vielen de cijfers over de banengroei en de economische activiteit enigszins mee. In de eurozone stelden de detailhandelsverkopen en de Duitse industriële productie teleur. Na eerst het laagste niveau sinds begin 2011 te hebben aangetikt (1,31), herstelde de EUR/USD later in de week tot bijna 1,35. De AEX staat momenteel ruim 3% hoger dan eind vorige week.

Bron: ING Economisch Bureau

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.