SER-partijen: Crisis vraagt om ondubbelzinnige keuze voor Europa

‘Wij kiezen samen met U voor Europa. (..) We zijn vastbesloten om ons voor Europa in te blijven zetten.’ Dit schrijven de voorzitters van de centrale organisaties van werkgevers en werknemers, samen met de voorzitter van de SER, aan het slot van een brief, die is verstuurd aan minister-president Rutte.

De ondernemers- en werknemersorganisaties maken zich grote zorgen over het gebrek aan eensgezindheid en alert optreden in de Europese politiek: 'Bij de eerdere financiële crisis heeft een gezamenlijk daadkrachtig optreden een langdurige recessie kunnen voorkomen.' Volgens hen vraagt deze crisis om een ondubbelzinnige keuze voor Europa.’ Het handelen van afzonderlijke EU-landen heeft directe gevolgen voor de andere. Landen die laten zien dat ze hun nationale begroting niet op orde kunnen krijgen, moeten vanaf nu daartoe tijdig worden gedwongen door harde automatische sancties, schrijven de SER-partners. Duurzame groei en werkgelegenheid zijn naar hun overtuiging alleen door Europese samenwerking veilig te stellen.

De organisaties voorzien desastreuze consequenties voor Nederland, Europa en de wereldeconomie als één of enkele sterkere EU-landen besluiten samen uit de euro te stappen. De Nederlandse export zal aanzienlijk duurder worden en hard teruglopen. (al helemaal naar de zwakke EU-landen, die nu grote klanten van het Nederlands bedrijfsleven zijn). Investeringen in die landen worden minder waard. Dit rampzalige en zeer risicovolle scenario mag volgens de organisaties geen werkelijkheid worden.

Ze zien juist perspectief in een intensivering van de Europese samenwerking. Alleen dat biedt kansen op nieuwe groei van welvaart en werkgelegenheid. De eurozone staat er als één economisch blok in financieel opzicht beter voor dan de VS. De organisaties pleiten ‘voor een economisch sterk en sociaal Europa', dat de uitdagingen van de snel veranderende wereldeconomie aan kan en haar inwoners beschermt tegen de grillen van de internationale kapitaalmarkten.’

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.