Zuid-Afrikaanse fruittelers gaan werkomgeving verbeteren

Zuid-Afrikaanse producenten en exporteurs hebben een ethisch handelsprogramma ondertekend om de werkomstandigheden op fruitteelbedrijven te verbeteren. Voorzitter van ‘Fruit South Africa’, Derek Donkin, zei dat zijn organisatie erg enthousiast was om dit initiatief te ondersteunen. ‘Het gaat hier om belangrijke spelers in de Zuid-Afrikaanse fruitindustrie, die actief stappen ondernemen voor een blijvende verbetering van de werkomstandigheden op Zuid-Afrikaanse fruitteelbedrijven’, zo sprak hij.

Donkin legt uit dat het programma is gebaseerd op de progressieve arbeidswetgeving van het land. Daarnaast maakt het gebruik van internationaal gerenommeerde verificatiemethoden en de onafhankelijke beoordeling van buitenstaanders. ‘Dit programma is sterk gericht op ontwikkeling. Zo worden er bijvoorbeeld trainingspakketen samengesteld om de bewustwording te vergroten en de werkpraktijken te verbeteren,’ aldus Donkin.

Retailers waren het helemaal eens met de kernboodschap van het programma. Ze beschreven het als ‘relevant’, ‘goed te begrijpen voor telers en werknemers’ en ‘het voldoet aan de internationale hoge arbeidseisen’. Andere betrokken organisaties waren onder meer handelsorganen, werknemersvertegenwoordigers, de overheid en internationale retailers.

Het Ethical Trade Program heeft het Global Social Compliance Program als ijkpunt. Er wordt gehoopt, dat de normen en middelen door andere landbouwsectoren worden overgenomen. Fruit South Africa vertegenwoordigt telers en exporteurs, die het fruit vanuit zuidelijk Afrika verschepen met een jaarlijkse waarde van zo’n $2.5 miljard. Zij hebben meer dan 200.000 werknemers in dienst.

Foto: Actionaid.org.uk Bron: FreshFruitPortal.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.