Zuid Europa tegen vrijhandelsakkoord met Marokko

Lobbyisten uit Zuid-Europa verzetten zich tegen een akkoord voor vrij verkeer van landbouwproducten van de Europese Unie met Marokko. In december 2010 is dit akkoord aangenomen door het Marokkaans Parlement en wacht sindsdien om ook door de Europese Unie geratificeerd te worden, wat echter door met name Spaanse producenten en exporteurs geblokkeerd wordt.

Spanje verwijt Marokko ervan de markt te domineren. “Dat is helemaal onjuist”, zegt Hassan Lyoussi, voorzitter van Aspam. “Het deel, dat de Marokkaanse markt inneemt, is heel zwak. Neem bijvoorbeeld de tomaat, die neemt niet meer in dan 2% (350.500 ton) van de totale productie van de EU. Overigens moet Marokko quota’s respecteren, die door de Europese Unie zijn opgelegd; zo mag zij maar in een bepaalde periode producten exporteren. Hiermee wil Europa de markten van derde landen als Marokko beschermen.

Ook beschuldigen Spaanse producenten Marokkaanse landbouwers van een oneerlijke concurrente wat betreft bestrijdingsmiddelen. Fruit en groente uit Marokko, bestemd voor de exterieure markten, met name Europese, zijn echter onderworpen aan strenge controles. Deze worden uitgevoerd door officiële Marokkaanse organisaties als Onssa en Eacce. Bovendien bleek onlangs uit een inspectierapport dat Marokko de regels van de EU respecteert wat betreft het gebruik van pesticiden.

Marokko, dat op haar beurt ook goederen importeert uit Europa, zoals graanproducten, melkproducten, vee en landbouwmateriaal, geeft bovendien aan dat de handelsbalans wat landbouw betreft een overschot kent in het voordeel van Europa.

Het exportvolume van Marokkaanse citrus in het seizoen 2010-2011 bedroeg 529.000 ton, waarvan 50% naar Rusland en 30% naar de Europese Unie is geëxporteerd (3,2% van de totale consumptie in de EU). De overige 20% verdeelt zich over de Noord-Amerikaanse markt, Europese landen die geen lid zijn van de EU en enkele landen in de Golf. Verder is er 729.000 ton export aan primeurs, waarvan 97% naar de EU is gegaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.