Paarse wortelen krachtige anti-oxidanten

Het begon als een experiment, maar is nu een waardevolle ontwikkeling geworden. Vijf jaar geleden beplante Jason Verkaik, eigenaar van Carron Farms in Holland Marsh, Ontario, een proefveld met paarse wortelen. Het was voor hem een opening om iets nieuws te proberen en zich te onderscheiden. Tegenwoordig groeien de paarse groenten op meer dan een hectare en voor volgend seizoen verwacht hij een substantiële groei. "De verkoop stijgt elk jaar. Een paar jaar geleden was er nog geen geld te verdienen in het telen en verkopen van paarse wortelen, maar tegenwoordig is het zeker levensvatbaar en kun je er goed geld mee verdienen", zegt hij.

Wat vroeger als niche-markt werd beschouwd is tegenwoordig de norm. De trend bij AGF, volgens dr. John Kelly, vicepresident van de Ontario Fruit and Vegetable Growers Association, is diversiteit. Een voorbeeld, dat hij noemt, is zoete aardappelen. Een paar jaar terug zag je die nog niet veel, maar tegenwoordig doen ze het erg goed. Ook in bijvoorbeeld patatvorm.

Wortelen waren oorspronkelijk rood of paars met een dunne wortel en kwamen uit Afghanistan. Nederlanders hebben de variant, die we tegenwoordig kennen, gekweekt. Wat de paarse wortel zijn hoge voedingswaarde geeft, is het pigment. Daar zit anthocyanins in. Een zoetige stof, die ook te vinden is, in vruchten en als krachtige antioxidant fungeert.

Een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Africulture and Food Chemistry liet zien dat anthocyanins beschermt tegen darmkanker. Dr. Gopi Paliyath, een directeur van voeding en gezondheid aan de universiteit van Guelph, heeft zich gespecialiseerd in chemicaliën in tuinbouwgewassen ontdekte dat de antioxidanten in de paarse wortel belangrijk zijn voor het bestrijden van hartziekte. "Een paarse wortel is even voedzaam als een bosbes", stelt Dr. Paliyath. "En de zoete smaak van de suikerige pigmentstoffen maakt de wortel nog aantrekkelijker."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.