In eerste 8 maanden 2011

"Boerenbond: "Omzet fruitsector 12% gestegen"

In de eerste 8 maanden van 2011 lag de globale omzet van de fruitsector 12% hoger in vergelijking met dezelfde periode van 2010. Het betreffen gecommercialiseerde hoeveelheden fruit.

De betere prijzen van de appelen zijn de motor voor de omzettoename. De appelprijzen lagen zo’n 60% hoger tegenover 2010. Daartegenover stond wel een terugloop van de gecommercialiseerde hoeveelheden met 16%. Voor peren stegen de prijzen met 7%, terwijl de gecommercialiseerde hoeveelheden 1% hoger lagen. De prijzen van de aardbeien daalden met 10% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de gecommercialiseerde hoeveelheden met 8% toenamen.

In deze cijfers zijn de gevolgen van het stormweer van de maand augustus 2011 echter nog niet zichtbaar. De gevolgen van dit noodweer zullen pas de komende maanden in de omzetcijfers vertaald worden. Op basis van een schatting van de Vlaamse landbouwadministratie ramen wij de getroffen oppervlakte op 4.000 ha. De schade veroorzaakt door het noodweer wordt geraamd op 42 miljoen euro. Dit is ongeveer 16% van de gemiddelde jaarlijkse hardfruitomzet (256 miljoen euro) in Vlaanderen. Bijkomend zal er ongeveer 16 miljoen euro omzetverlies geleden worden in de komende jaren omwille van de complete verwoesting van aanplantingen, wat een extra investering van 5 miljoen euro vergt voor heraanplant.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.