Nieuw Zeeland: werkelozen door kiwiziekte

Het kiwiproducerende Seeka heeft 37 mensen moeten laten gaan door de PSA ziekte in de ‘Bay of Plenty’. Van de 235 werknemers boden 54 vrijwillig ontslag aan. Daarvan zijn 37 geaccepteerd. De oogst van volgend jaar lijkt substantieel kleiner te worden dan voorgaande jaren.

De ontslagen vinden in alle onderdelen van het bedrijf plaats en besparen het bedrijf meer dan 2 miljoen dollar per jaar. De ontslagenen ontvangen een “royale” vergoeding en verlaten het bedrijf binnen ongeveer vier weken. 

De PSA situatie in de ‘Bay of Plenty’ bleek erger te zijn dan verwacht. Ook de groene fruitboomgaarden bleken besmet te zijn. Eerder werd gedacht dat vooral golden kiwibomen gevoelig waren voor PSA-V, de meest kwaadaardige variant van het PSA bacterie. Kiwi marketer Zespri overweegt ook over te gaan tot ontslag. Zij verwachten er 20 miljoen op achteruit te gaan. Zij hebben 150 Nieuw-Zeelanders in dienst.

In de lente zal blijken of er meer boomgaarden besmet zijn. Bij de laatste telling waren er volgens KiwifruitVineHealth 312 boomgaarden besmet met PSA-V. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.