CCL Nutricontrol analyseert hartige smaak

CCL Nutricontrol kan sinds kort onderzoeken of een voedingsmiddel de vijfde smaakcomponent ‘umami’ bevat. Levensmiddelenbedrijven kunnen daardoor
de smaak van hun producten nog beter sturen en het zoutgehalte verlagen. Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘smakelijk’ of ‘hartig’ betekent. Naast zout, zoet, zuur en bitter wordt het de vijfde basissmaak genoemd. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartige zoute en zoete smaken. Het komt van nature in veel etenswaren voor zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.

Nieuwe testmethode

Het food- en feedlaboratorium CCL Nutricontrol investeerde in een testmethode, waarmee het bedrijf de umami-smaak gerelateerde componenten in voedsel kan aantonen. De levensmiddelenindustrie gebruikt deze componenten, zoals mono natrium glutamaat en de nucleotiden inosine monofosfaat (IMP) plus guanosine monofosfaat (GMP), als smaakversterker. Zeer kleine hoeveelheden zorgen al voor een intense umami-smaak bij voedingsmiddelen, die van nature glutamaat bevatten. Met de analyseresultaten kunnen levensmiddelenbedrijven hun producten nog nauwkeuriger samenstellen om het gewenste smaakeffect te realiseren.

Specialist in voedingsonderzoek

CCL Nutricontrol is een laboratorium voor producenten van levensmiddelen en diervoeders. Het bedrijf is gespecialiseerd in chemische analyses met betrekking tot voedingswaarde en voedselveiligheid. Bedrijven kunnen naast de umami-smaaktest ook andere onderzoeken bij hen afnemen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.