Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cool Fresh International investeert opnieuw in Namibië

Eigen sourcing van hoogwaardige druiventeelt voor exportmarkten; landbouwkennis verspreiden door middel van het opleiden van lokale kleinschalige boeren; basisvoedsel produceren voor de lokale bevolking. Deze vruchtbare MVO combinatie is sinds enige jaren ondergebracht bij Cool Fresh International BV, ook voor wat betreft haar activiteiten in Namibië.



De afgelopen maanden is er wederom flink gewerkt aan het opleveren van de nieuwste investering van Cool Fresh International in het Orange River Irrigation Project (ORIP), een grote agrarische onderneming in Aussenkehr, Namibië. Dit keer betreft het een zeer modern koel- en distributiefaciliteit van 3600 m², gebouwd aan de bestaande pakfaciliteit voor druiven. Tevens is in het nieuwe pand een nieuw aangeschafte Nederlandse tomatensorteerder in gebruik genomen, de modernste in Namibië.



In 2005 ging CoolFresh een samenwerking aan met een aantal kleinschalige boeren die door de overheid op deze unieke locatie was gevestigd. In 2009 volgde een meerjarig lange termijn contract, waardoor de overheid van Namibië het management en de exploitatie van deze belangrijke agrarische onderneming voor langere termijn bij CoolFresh onderbracht. Dit contract sloot (en sluit steeds) naadloos aan bij de MVO-strategie van Cool Fresh International, specifiek het geven van steun aan kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden.



In 2010 zag ook de Nederlandse overheid, met namen de EVD, de noodzaak in van het stimuleren van agrarische activiteiten in Namibië. CoolFresh werd vervolgens gecontracteerd om een innovatieproject in Aussenkehr te vestigen. Aanleiding voor het bouwen van deze koel- en distributiefaciliteit volgens de nieuwste foodsafety normen was enerzijds de snelle verhoging in de productievolumes in Aussenkehr en anderzijds de extreem hoge temperaturen op het moment van oogsten (zomers meer dan 45 graden), die een drastische invloed op productkwaliteit- en houdbaarheid kunnen hebben. De afstanden naar de internationale en zelfs de lokale afzetmarkten zijn zeer groot en de nieuwe koelfaciliteiten zijn specifiek ontworpen om de kwaliteit en houdbaarheid aanzienlijk voor nationale en internationale afnemers te vergroten.



Op woensdag 27 september is deze faciliteit in het bijzijn van een delegatie van het Ministerie van Landbouw opgeleverd. Volgens de woordvoerder van de delegatie is deze faciliteit van cruciale waarde in het verder positioneren van Namibië als belangrijke leverancier van agrarische producten aan markten in Europa en Zuidelijk Afrika. De officiële opening zal in het druivenseizoen plaatsvinden.



Johan in 't Veld van AgroCap Invest, moedermaatschappij van Cool Fresh International: "De afgelopen jaren hebben wij structureel geïnvesteerd in het verder uitbouwen en professionaliseren van de gevestigde druiven- en dadelboerderij en is er ook doorlopende productie voor afzet aan de locale markten opgestart. Denkt u maar aan meloenen, tomaten, pompoenen en uien. Door continu onderzoek te doen in de Namibische praktijk is er ook gezocht naar innovatieve oplossingen voor de voedselvoorziening in dit unieke land en andere landen in Zuidelijk Afrika. Dit alles is niet zonder slag of stoot gegaan. De samenwerking met de small farmers is vanaf het begin af aan moeizaam verlopen. Een deel van de farmers hield zich niet aan de uitgewerkte programma’s, waardoor hun oogsten ver achterbleven bij de planning en hierdoor de gefinancierde productiekosten niet konden worden terugbetaald", legt Johan in 't Veld uit. "Ook verkochten ze hun oogst buiten het programma om."



"De farmers hebben helaas regelmatig de pers opgezocht om aantijgingen en beschuldigingen richting het Ministerie, Agribank en ook CoolFresh kenbaar te maken en mede hierdoor is er een breuk van vertrouwen ontstaan. Toch heeft het Ministerie in overleg met CoolFresh en Agribank nog een laatste voorstel aan de small scale farmers gedaan, waardoor een correcte samenwerking voortgezet kan worden. We kunnen de farmers, die wel hun best doen, niet benadelen en we hebben er te veel tijd en geld in het project geïnvesteerd om het zomaar te beëindigen. Steun aan small farmers is een belangrijk punt in ons MVO beleid. Niet voor niets hebben we onlangs een project in Peru gestart om kleinschalige boeren te ondersteunen door middel van geld, kennis en de bouw van een coöperatief te gebruiken koelhuis. Wij hopen en vertrouwen echter, dat deze investering in Namibië ook deze kleinschalige boeren zal overtuigen om zich positief op te stellen, zodat hun productie en inkomen op een hoger peil gebracht wordt", aldus In 't Veld.

CoolFresh zal ook in de toekomst verantwoordelijk blijven voor het trainen en opleiden van minimaal 20 kleinschalige boeren, wellicht met de bestaande groep of anders met nieuwe kandidaten die door de Namibische overheid aangewezen zullen worden.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Johan in ’t Veld of Loek Schoenmaker van Cool Fresh International BV:

Johan in 't Veld: johan@coolfresh.nl of mobiel 0651 849 250
Loek Schoenmaker: loek@coolfresh.nl of mobiel 0613 683 686

Cool Fresh International BV
Handelsweg 35, Ridderkerk
Telefoon: + 31 651 849 250


Publicatiedatum: