Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroegtijdige bladval bij Golden Delicious eindelijk te voorkomen

Bij onderzoek bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, is het voor het eerst gelukt om te voorkomen dat er bij Golden Deliciousbomen grootschalige vroegtijdige bladval optreedt. Bomen, die behandeld werden tegen de Alternaria-schimmel, bleven in de proeven in Randwijk nagenoeg vrij van bladvlekken en bladval. Daarmee ligt er waarschijnlijk een oplossing in het verschiet voor het probleem van de bladval, dat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw speelt en dat in de boomkwekerij tot aanzienlijke economische schade leidt. PPO wil met verder onderzoek de bestrijding van Alternaria zó optimaliseren, dat met een minimale toepassing van gewasbeschermingsmiddel kan worden volstaan.

Vroegtijdige bladval bij het appelras Golden Delicious is een probleem, dat wereldwijd optreedt. In de jaren 1960 -1970 is er voor dit probleem in Nederland veel aandacht geweest. De vroegtijdige bladval gaat vaak, maar niet altijd, gepaard met bladvlekken. Meestal vertonen de bladeren van schijnbaar gezonde bomen plotseling bruine necrotische vlekken en vindt er bladvergeling plaats. De vlekken en de vergeling worden zichtbaar tussen medio juli en medio augustus.

De symptomen zijn vooral te vinden op de oudere bladeren. In het algemeen wordt het verschijnen van de bladvlekken gevolgd door bladval. In de fruitteelt is de schade, die door de bladval wordt veroorzaakt, te overzien. Maar in de boomkwekerij, bij de opkweek van bomen voor fruittelers, leidt de vroegtijdige bladval tot aanzienlijk kwaliteitsverlies van de bomen. Eerder onderzoek naar bladval, vanaf 1960, heeft niet tot een oplossing geleid. Tientallen jaren zochten onderzoekers in binnen- en buitenland naar oplossingen, maar zonder succes.


Publicatiedatum: