Thailand: apen oogsten kokosnoten

Thailand is de op vijf na grootste leverancier van kokosnoten wereldwijd. En voor meer dan tachtig procent van de inwoners van Ko Samui zijn kokosnoten hun hoofdinkomen. Kokosnotenproductie gaat in Thailand het hele jaar door. Het oogsten vindt plaats tussen september en december. In Thailand staat de kokosnotenboom ook wel bekend als “De Boom uit de Hemel”.

Ko Samui is één van de mooiste eilanden van Thailand en misschien wel van de wereld. Deze internationale toeristenplek wordt jaarlijks bezocht door vier miljoen bezoekers. Haar bijnaam is dan ook “Kokosnoten Eiland” en zeker niet voor niets. Het eiland word rijkelijk bedekt door drie miljoen bomen, die jaarlijks een oogst leveren van soms wel veertig miljoen kokosnoten.

Sanny Galvez had de kans om Ko Samui te bezoeken in 1998, met oud-president van de NPC (National Press Club) Fred Lobo en Joe Capadocia van de Manila Times, na een vierdaagse conferentie van de Confederation of Asian Journalists (CAJ) in Bangkok, Thailand. "We bezochten een kokosnotenplantage en zagen daar hoe apen de noten aan het oogsten waren. Het waren makaken, die op een speciale school getraind waren om de noten naar beneden te halen. Ze beklommen de bomen, draaiden de noten rond tot ze los kwamen van de boom en gooiden ze vervolgens naar beneden."

Volgens de plantagehouder kon één aap op deze manier tussen de 500 en 800 noten per dag plukken. Terwijl een mens er maar honderd zou kunnen oogsten.
Ook was het plukken van kokosnoten op deze manier een grote attractie voor duizenden toeristen die het eiland bezoeken. Op dat moment waren er ongeveer 160 getrainde apen op Ko Samui en ze hielpen erg bij de toeristische activiteiten. De contributie van kokosnoten aan de Thaise toeristenindustrie, was volgens de plantagehouder, onmisbaar.

Een vriend stelde voor het oogsten van die enorme hoeveelheid noten veel sneller te laten verlopen dan dat het nu doet. “Waarom zou je geen apen trainen om het te doen? En die apen doen het ook nog eens gratis et amore”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven