Er is nog veel te winnen bij loofdoding in aardappelen

In de gangbare praktijk gebruiken aardappeltelers bij loofdoding nu een uniforme behandeling voor het gehele perceel. Bij de Schoon Water demonstratie bij aardappelteler Bax bleek hij via plaatsspecifieke dosering het gebruik van loofdodingsmiddelen met maar liefst 50% te kunnen reduceren. Een innovatieve techniek, die nu praktijkrijp genoemd kan worden.Goede werking en prima oogst

Het plaatsspecifiek doseren gebeurt via aansturing van de veldspuit via de Yara N-sensor. Deze sensor meet de vitaliteit van het aardappelloof en levert hiermee voldoende informatie om de dosering direct aan te passen aan de zwaarte van het loof. De gebruiker kiest eerst of de loofdoding in één of twee bespuitingen wordt uitgevoerd. Ook wordt rekening gehouden met het gewastype, phytophthora-risico en een eventuele late veronkruiding van het gewas. Dhr. Bax, aardappelteler in Luyksgestel, is tevreden: “Ik heb met deze techniek het middelgebruik op sommige percelen met 50% kunnen reduceren met hetzelfde resultaat 14 dagen na behandeling en een prima oogst.” Naast de besparing op middelkosten, vermindert de methode ook het risico voor het grond- en oppervlaktewater.
 

Er is nog veel te winnen

Mede-ontwikkelaar Corné Kempenaar (PRI) geeft aan dat in Nederland momenteel 4 spuiten met Yara N-sensor in gebruik zijn. Wereldwijd zijn dat er zo’n 1000, waarvan maar liefst 400 in Duitsland. In Nederland is dus nog een inhaalslag te maken. Het Schoon Water project gaat deelnemers ,die van deze techniek gebruik willen maken, ondersteunen.
 

Schoon Water voor Brabant

‘Schoon Water voor Brabant’ is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland.
 
CLM, DLV Plant, Eco Consult, ClimateChanCe, PRI en PPO verzorgen de uitvoering van het project.
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.