Teleurstelling heerst over onbegaanbare markt

Marktkooplui zetten beste beentje voor in de sneeuw

Tholen - Het winterse weer in Nederland zorgt voor onbegaanbare wegen en mensen die buiten werken, hebben het extra zwaar. Zo ook de mensen die op de markt staan. Zaterdag sprak AGF.nl met familie Snoei die op de markt in Rotterdam staat. "Voor marktkooplui is het extra hard werken in de kou", beaamt familie Snoei. Vader Nico, zoons en dochters staan meerdere dagen in de week op de markt met een divers aanbod van aardappelen, groenten en fruit.

Het begon al koud zaterdagmorgen, maar de sfeer zat er goed in tijdens de heenreis die begon om 05:00 uur. "Ach, het weer valt best mee, het is helemaal niet koud", geeft een dochter aan. Een andere dochter reageert daarop door haar jas en vest uit te trekken, die ze later maar weer aantrekt. Nico geeft aan nooit een muts op te doen tegen de kou: “Anders raak je er maar aan gewend." Hij geeft wel aan goed voorbereid te zijn op het weer: “We hebben sneeuwschuivers, kachels en extra zeilen meegenomen om de kraam in te pakken.”

Sneeuwruimen

Bij aankomst op de markt reageren marktkooplui boos en geïrriteerd op het feit dat de sneeuw op de markt niet is opgeruimd door gemeente Rotterdam. “Wat een zooitje zeg, moeten we dit ook nog zelf doen?”, reageren diverse mensen. “Het enige voordeel van het sneeuwruimen is dat we er warm van worden.”


“Gezien de prijzen die we per vierkante meter betalen en het feit dat hier normaal duizenden mensen komen, is het belachelijk dat gemeente Rotterdam dit marktterrein niet heeft opgeruimd,” zegt Nico al sneeuwschuivend.

Divers assortiment, stijgende vraag naar witlof

Na opbouw van de kraam worden de kachels aangestoken: één van de voorbereidingen die zijn getroffen, "Dit is ter bescherming van de groenten en fruit, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het bevriest", geeft Nico Snoei aan. Als alle zeilen zijn opgehangen gaat de familie de producten lossen en uitstallen. Opvallend is de grote diversiteit in de soorten groenten en fruit die Snoei uit de vrachtwagen haalt. "Ondanks het weer hebben we gelukkig nog voldoende kunnen inkopen", aldus Nico. Van Spaanse sinaasappelen tot ouderwetse Hollandse stoofperen, vrijwel alle gangbare soorten groenten en fruit worden aangeboden. Zelfs Hollandse kasbonen, aardbeien, frambozen en Bredase spruiten ontbreken niet in het assortiment. Ook biedt de familie verschillende soorten eigen teelt pompoenen die erg populair zijn bij het multiculturele publiek in Rotterdam. Nico verwacht dat de mensen bij de kerst witlof gaan eten. “Er is nu al veel vraag naar witlof en ik denk dat dit nog meer gaat aantrekken.”


Van Spaanse sinaasappelen tot Hollandse kasbonen: een divers assortiment
 
De eerste bezoekers komen al vroeg, rond 07:00 uur komt de eerste klant aangegleden. De kraam is op dat moment nog niet uitgestald en de klant moet nog even wachten voordat alles gepakt kan worden. Als alles is uitgestald is de kraam gezellig warm, mede door de kachels die blazend hun werk doen.

Een groot deel van de marktkooplui hebben ervan afgezien en komen deze winterse dag niet opdagen. Veel AGF-handelaren staan wel, ook mede omdat hun waar bederfelijk is.De dag verloopt rustig, maar toch blijven mensen komen. "We hebben toch onze dagelijkse portie groenten- en fruit nodig,” geeft een klant aan. Aan het einde van de dag is de familie moe en koud. Toch blijft de humor erin inclusief een vleugje sarcasme: een dochter geeft aan: "Beter één voet in bad dan twee in de sneeuw.”

"Ondanks het weer hebben we toch niet voor niets gestaan" is de uiteindelijke conclusie van familie Snoei. "Afgezien van de verwachtingen hopen we volgende week dinsdag, woensdag en vrijdag ook gewoon te gaan. Hopelijk heeft gemeente Rotterdam dan wat beter hun best gedaan om het hier een beetje toonbaar en begaanbaar te maken, dat trekt ook wat meer publiek".
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.