Gemiddelde prijs pc stijgt

Gebruikers geven meer uit aan een pc dan vorig jaar. Ze geven steeds vaker de voorkeur aan geavanceerdere systemen en willen daar voor het eerst ook meer voor betalen, geeft de website automatiseringgids.nl aan

De gemiddelde prijs van een pc is in de VS in november met 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen van marktonderzoeker NPD. Gebruikers gaan niet langer voor het laagste prijskaartje, zo meldt de Wall Street Journal. Voor de pc-industrie is hiermee een jarenlange trend van almaar dalende prijzen voor het eerst in zijn bestaan gekeerd. Het geldt zowel voor zakelijke kopers als voor consumenten.

Ook de prijzen van laptops zijn gestabiliseerd, ondanks de grote druk die deze markt ondervindt van tablets en netbooks. Zowel HP als Dell meldt dat klanten voor geavanceerdere systemen kiezen, terwijl klanten vorig jaar nog voor zo goedkoop mogelijke modellen kozen. Gebruikers zien dat ze geen topspecificaties kunnen verwachten voor minimale prijzen, meldt HP aan de Amerikaanse zakenkrant.

Marges staan flink onder druk

Bovendien zijn de prijzen inmiddels al zo laag, dat het voor fabrikanten nog maar moeilijk is winst te maken op de systemen. Verdere prijsverlagingen lijken daardoor bijna niet meer mogelijk. Ook de prijzen van de processors van Intel blijven al enige tijd gelijk of stijgen licht, terwijl de chips jarenlang alleen maar fors goedkoper werden.

Het effect is ook deels te danken aan Apple, dat zijn marktaandeel in de VS heeft vergroot van 9,3 procent in het derde kwartaal van vorig jaar tot 10,4 in dezelfde periode dit jaar. Gemiddeld is de prijs van een Apple-systeem 1360 dollar. De gemiddelde prijs van een pc was in oktober 615 dollar. Uit de meest recente cijfers van HP, die betrekking hebben op het fiscale kwartaal dat eind oktober eindigt, blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van zijn pc’s als met 3 procent is gestegen. De operationale marge van de pc-groep steeg in een jaar van 4,7 naar 5,5 procent.

Bron: Automatisering Gids


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.