Wat is umami?
De stof die verantwoordelijk is voor de typische ‘umami’ smaak is glutamaat. Glutamaat is één van de twintig aminozuren en wordt als mononatriumglutamaat ook wel als smaakversterker gebruikt. Deze vind je terug in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes. Een aantal voedingsmiddelen bevat van nature al glutamaat, zoals Parmezaanse kaas, rundvlees, varkensvlees, makreel en tonijn. Bij de groenten hebben vooral erwten en tomaten een hoog gehalte aan glutamaat, maar ook wortelen, spinazie, broccoli, paddenstoelen en uien.Hoe smaakt umami?
Kauw eens een halve minuut op een stuk tomaat of een stuk kaas. Het geeft een mooi vol en rond gevoel in de mond. Dat is dus umami. Zijn wij klaar voor de umami smaak? Jawel. Met de intrede van oosterse gerechten, zijn we al in enige mate bekend met deze nieuwe smaakbeleving. Maar ook Italiaanse producten waaronder Parmezaanse kaas, tomaten of rauwe ham hebben stuk voor stuk de umami smaak.En de sjalot?
Ook de sjalot geeft een umami smaakbeleving! Zeker in combinatie met andere ingrediënten die umami smaken, komt de sjalot goed tot zijn recht en geeft het geheel u dat unieke mondgevoel. Weet u wat? Bereid u anders eens het volgende gerecht. En ervaar de umami smaakbeleving.Bron: Sjalot.nl