Februari 2010

Maand van beurzen en (voorgenomen) samenwerkingenDe Fruit Logistica 2010 onderstreepte afgelopen week haar positie als toonaangevende, internationale vakbeurs voor de agf-sector. Het aantal bezoekers kwam uit op 53.000, 6% meer dan vorig jaar. Aan de beurs namen 2.302 exposanten uit 71 landen deel. 89 procent van de exposanten kwam van buiten Duitsland. Klik hier om de verschillende fotoreportages te bekijken

 


De nieuwe Aril Removal Tool (ART) van het Israëlische exportbedrijf Mehadrin Tnuport Export (Mtex) heeft de Fruit Logistica Innovation Award 2010 gewonnen. Met de ART kun je makkelijk en snel de pitten van de granaatappelen scheiden, zonder vieze handen te krijgen. De vorm en grootte van de ART doet denken aan een citruspers. Het apparaatje bestaat uit een kom om de pitten op te vangen, een raster en een siliconen kop, voor goede grip. De tweede prijs ging naar het smaakconcept voor tafelaardappelen van HZPC.
 
 


Uw verslaggever ter plaatse keek zijn ogen uit toen hij tijdens de Fruit Logistica in Berlijn vertegenwoordigers van The Greenery, FresQ, Versdirect.nl en ZON Fruit & Vegetables breed lachend een overeenkomst zag beklinken. Zou hij dan echt getuige zijn van de legendarische minuten waarin samenwerking in de afzet werd bekrachtigd? De betrokkenen gaven echter een andere uitleg bij de samenwerking. Er was immers nog geen tomatenuitzending gepland voor het programma 'Taste of Life Basics' met Rudolf van Veen en Rob Baan en daar moest snel verandering in komen, vonden de groentenmarketeers.
 


Woensdag 17 februari is in Neurenberg BioFach 2010 van start gegaan. De biologische vakbeurs duurt nog tot en met zaterdag. Dit jaar is de beurs op vraag van de standhouders een dag eerder begonnen waardoor de zondag als beursdag afvalt. Phaff Export Marketing organisator van de eendaagse excursie naar de beurs mocht minister Gerda Verburg verwelkomen. De deelnemers aan de vlucht werden bij aankomst eerst getrakteerd op een kopje koffie waar de minister van LNV hen toesprak. Klik hier voor de fotoreportage
 


In februari 2010 vonden ook de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem plaats. Voor veel tuinders en oud-tuinders de gelegenheid om te netwerken. Ondanks de weersomstandigheden werden er maar liefst 18.920 bezoekers genoteerd. Wij maakten weer een fotoreportage van de standhouders en haar bezoekers. Klik hier om de fotoreportage te bekijken

 


De politie heeft drie aanhoudingen verricht na een mislukte overval op bananengroothandel Ben van der Waal. Alle bananen zijn in beslag genomen; bij de groothandel is niets meer aanwezig. Vrijdagmiddag rond kwart voor drie kreeg de politie melding van een overval op een groothandel aan de Groothandelsmarkt in de Spaanse Polder. Drie negroïde mannen waren de lokatie binnengekomen en dreigden met een vuurwapen.
 

Voorgenomen fusie Fruitmasters en Zon

Er wordt gesproken over een mogelijke fusie tussen de coöperaties ZON en Koninklijke FruitmastersGroep. De samenwerking is uiteindelijk niet doorgegaan maar hoe wedr er op dat moment gereageerd vanuit de handel? Willem Baljeu: "Te veel partijen vrijen wat, maar trouwen niet". Ook Ron de Greeff, Marcel van Eeuwijk en Riny van der Staak reageren op de combinatie.

Geen APO Paprika

Deelnemers aan de beoogde samenwerking binnen de APO Paprika hebben besloten af te zien van oprichting. Bij BGB, FresQ en versdirect.nl is er onvoldoende draagvlak om te starten. Dit heeft tot gevolg dat de overige deelnemers, Coforta (voorheen The Greenery UA) en ZON eveneens afzien van de samenwerking binnen een APO Paprika.
 

BFV neemt alle rechten en plichten over van Profruco

Met de overname van Profruco door de BFV zal voor alle vijf de vestigingen van de BFV de verkoop centraal geleid worden vanuit Sint-Truiden en zal voor alle aanvoerpunten een zelfde service qua leeggoedafdeling, telersbegeleiding (keuring, teelttechnieken, commerciële begeleiding en logistieke mogelijkheden gelden, ook zullen alle afdelingen eenzelfde kostprijs hebben voor de diensten. Ook zal vanuit de drie verkooppunten, St-Truiden, Glabbeek en Waasland (Vrasene, Profruco) één middenprijs, gemaakt via verkoop voor de klok, voor de telers berekend worden. Door de overname en peren waarbij de omzet van de BFV toeneemt met de volgende kilogrammen.
 

Telersvereniging Conference in oprichting

In Nederland en België krijgen we de komende jaren te maken met een verder toenemende productie van het perenras Conference. Uit alle onderzoeken blijkt dat er een groeiend marktpotentieel is voor deze 'superpeer'. Helaas komt dit in de huidige marktsituatie niet of op zijn minst onvoldoende tot uitdrukking. Door een versnipperd aanbod stond en staat de prijs ook vandaag onder druk en worden marktkansen maar voor een deel benut. Voor het gehele artikel klik hier.
 

Coöperatie The Greenery wordt Coforta

Coöperatie The Greenery U.A. maakt vandaag haar nieuwe naam bekend: Coforta. De nieuwe naam onderstreept de aparte positionering die de coöperatie ten opzichte van het handelshuis krijgt en ondersteunt haar strategie die gericht is op kwalitatieve aanbodsbundeling met ruimte voor individueel ondernemerschap. 
 
 


Op zaterdag 30 januari heeft Bio Brass haar nieuwe pand officieel geopend. Ruim 500 relaties uit binnen en buitenland waren naar Zeewolde gekomen om dat mee te vieren. Bio Brass is een teeltbedrijf van biologische groente en combineert ‘economy of scale’ met ‘sustainability’, ofwel efficiëntie met duurzaamheid. “Uit recent onderzoek blijkt dat de vraag naar duurzame en herkenbare voeding onder consumenten blijft groeien” zegt Gerjan Snippe van Bio Brass. "Retailers zoeken naar duurzame concepten om aan die vraag te kunnen voldoen en biologisch geteelde groente zijn daar de ideale basis voor." Klik hier om de fotoreportage te bekijken

 


Het groentenverwerkingsbedrijf van Pim Wessels is in Heteren 600 meter verderop verhuisd naar een nieuw eigen pand. Pim is een gespecialiseerde leverancier van bewerkte groenten voor horeca en instellingen. Nadat hij enkele jaren geleden weer voor zichzelf begonnen was is de omzet flink verhoogd. De laatste tijd was er een klantenstop. Volgens Enno Reijnen bedrijfsleider hoeven ze nu geen 'nee' meer te verkopen aan nieuwe klanten. De nieuwbouw beslaat duizend vierkante meter en er wordt gewerkt op twee verdiepingen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.