Positieve vooruitzichten truffelseizoen
De witte truffel, ook wel de vegetarische diamant genoemd, handhaaft zich buitengewoon en is zeer stabiel in kwaliteit. Deze zeer exclusieve delicatesse laat zich zeer eenvoudig verwerken, maar verdient een bijzondere toewijding bij bereiding. De unieke smaak en geur versterkt een geschikt gerecht op ongekende wijze. De witte truffel laat zich langzaamaan wat moeilijker vinden, we belanden in het naseizoen. In Piemonte, waar het merendeel van de witte truffel vandaan komt, lopen we meer risico op vorst. Onze truffeljagers zeggen dat we met de kerst nog kunnen genieten, maar of dan de vondsten nog voldoende zijn om de betrekkelijk toegankelijke prijs van dit moment te handhaven is twijfelachtig.
Maar de eerste donkere dagen van december kan de witte truffel op de menukaart blijven. De eerste berichten van de wintertruffel zijn gunstig. Nu al kunnen we uit de binnen- gebrachte vondsten een deel selecteren, dat al redelijk gerijpt is en al een
duidelijk waarneembare geur heeft. De Melanosporum lijkt zich het komende seizoen goed te manifesteren en al over enkele weken verwachten we de eerste volrijpe en heerlijk zoet geurende wintertruffel. De wintertruffel is de meest gewaardeerde truffelsoort en bereikt het hoogseizoen in januari. We horen veel berichten, die erop wijzen dat de wintertruffel dit jaar wat eerder rijp zal zijn dan andere jaren. Er is een fraai seizoen in aantocht!
Bron: Nieuwsbrief Smeding