Ook ladingen peren en uien geweigerd

België schort fytosanitaire certificering consumptie-aardappelen voor Rusland op

Tholen - In afwachting van nieuwe aangepaste inspectieprocedures, heeft België de fytosanitaire certificering van zendingen consumptieaardappelen met als bestemming de Russische Federatie opgeschort. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Deze maatregel werd genomen ten gevolge van de onderschepping door de Russische fytosanitaire overheid van meerdere zendingen besmet met aardappelcystenaaltjes. Uitzonderingen zijn er voor de reeds geladen partijen en gewassen partijen als aan de certificatievoorwaarden is voldaan.

"België heeft zelf deze beslissing genomen. Zo zijn er gisteren ladingen peren en uien geweigerd in Zeebrugge. Verder zijn er nogal wat onduidelijkheden", zegt Inge Ribbens van Frugi Venta. De Hollandse uiensector is in afwachting van het verloop van deze ontwikkelingen. Ook de afgelopen weken werden behoorlijk wat Nederlandse uien via België naar Rusland verscheept.

"Het blijkt maar eens dat we een behoorlijk gezamenlijk risico lopen als we gezamenlijk de uien zo duur kopen. De baalprijs ligt momenteel op een niveau rond de 30/31 cent en bij de boer wordt al 26 tot 30 cent betaald voor leveringen in januari", zegt Wim Moerdijk van Monie.

Hoe de markt verder ontwikkeld, is volgens de verpakker afhankelijk van de situatie in Rusland en de kwaliteit. De verpakker verbaast zich erover dat er zoveel uien door de sorteer- en pakstations er doorheen worden gestampt, met de kwaliteitsgevolgen van dien. "Het zou best eens kunnen dat we de laatste 5% in de grond met de vorst kunnen vergeten."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.