"Onafgedekt aanbieden met duurzaam systeem"

Groenten en fruit dag en nacht gekoeld met de CoolPlate

Sinds maart dit jaar is de Zweedse Cool Plate verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Daarmee is het mogelijk om groenten en fruit onafgedekt aan te bieden met een systeem dat tóch duurzaam is. "De Cool Plate verbruikt slechts 10 tot 15% van de energie die conventionele luchtkoeling gebruik", aldus René Betlem, managing director bij FlatCool, het bedrijf dat de Cool Plate in Nederland uitbrengt.

Het systeem biedt volgens Betlem nog andere voordelen. "De Cool Plate zorgt ervoor dat producten dag en nacht zijn gekoeld en niet meer 's nachts in de koeling hoeven te worden gezet. Dat scheelt het personeel tijd en het gaat derving tegen. De producten zien er vers en fris uit. Een ander voordeel, voor zowel de ondernemer als de klant, is dat er vanaf de opening tot de sluiting van de winkel een volledig assortiment aan groenten en fruit kan worden aangeboden."


"Met deze platen is de kwaliteit van groenten en fruit door de dag heen beter"

C1000-ondernemer Roald Koster uit Loenen aan de Vecht onderschrijft vooral dit laatste voordeel. "Omzettechnisch gezien is deze vorm van koelen een slimme zet." Hij installeerde drie Cool Plates na de verbouwing van zijn winkel, anderhalf jaar geleden. "Met deze platen is de kwaliteit van groenten en fruit door de dag heen beter. Vooral zomers is het een goede manier om het zachtfruit, zoals aardbeien, verser en mooier te houden. De Cool Plate wordt na sluitingstijd afgedekt met speciaal isolatiemateriaal, om niet onnodig energie te verbruiken. Vergeleken met het uithalen van de groenten is dat een relatief kleine moeite."

De werking van de Cool Plate is vrij simpel. De gekoelde roestvrij stalen platen kunnen worden gebruikt als verstafel. De fusten of manden waarin groenten en fruit worden gepresenteerd, kunnen direct op de koelplaat worden gezet. De koeling geschiedt door middel van leidingwater dat in een gesloten circuit door de plaat wordt gepompt. De omgevingswarmte zorgt er vervolgens voor dat er condens op de platen wordt gevormd, dat zorgt voor de verse look van de producten. Op één motor kunnen tien platen worden aangesloten — wat gelijk staat aan een flinke versafdeling.

bron: AgriHolland/Levensmiddelenkrant, 19/11/10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.