Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 miljoen ton aardappelen verwerkt in 2010

Belgische aardappelverwerkende industrie bij Europese top

De Belgische aardappelverwerkende industrie kende de voorbije decennia een spectaculaire groei. Daar waar in 1990 werd nog 500.000 ton aardappelen werd verwerkt tot diepgevroren en gekoelde frietjes, kroketten in alle mogelijke vormen, chips, vlokken of granulaten, zal deze nog jonge sector dit jaar de kaap van de 3 miljoen ton aardappelen overschrijden. Daarmee vervoegt ons land, binnen de EU, Nederland en Duitsland, die eveneens jaarlijks dit tonnage aan grondstof verwerken tot aardappelproducten.

3 miljoen ton aardappelen, dat zijn zo’n 100.000 vrachtwagens geladen met aardappelen. Indien deze in een rij zouden staan komt men aan een 2.000 km. De totale aardappeloogst in België dit jaar wordt op zo’n 3,2 miljoen ton geraamd. Er worden dus ook aardappelen uit onze buurlanden ingevoerd.

Opvallend daarbij is het feit dat de Belgische aardappelverwerkende industrie jonge bedrijven betreft, vaak familiale groei-KMO’s, die ook op het vlak van productietechniek tot de meest moderne ter wereld behoren. De sector heeft ook heel veel aandacht besteed aan automatisering en duurzaamheid. Innovatie van technieken en product staan centraal en moeten ook een mooie toekomst voor dit lekkere en voedzame levensmiddel garanderen.

De totale productie van Belgische aardappelproducten vindt een bestemming over de ganse wereld : bijna 90 % wordt uitgevoerd, waarbij het aandeel van niet Europese bestemmingen steeds aan belang wint.

Een manuscript uit de 17de eeuw beschrijft hoe in de Maasvallei aardappelstaafjes in vet gebakken werden. Historici baseren zich hierop om frieten ‘Belgisch’ te noemen (ook al spreken Amerikanen van ‘French fries’). Met de groei van de Belgische aardappelverwerkende industrie en het steeds stijgend aandeel van Belgische friet in de wereldkeuken kan ons land nu meer dan ooit aanspraak maken op de naam ‘Belgian fries’.

Het succesverhaal van de Belgische aardappelverwerkende industrie is een gezamenlijke realisatie en verdienste van de ganse aardappelketen : toeleveranciers van producten en diensten, landbouwers, handel, verwerking en transport.

Enkele cijfers die deze 3 miljoen ton verwerkte aardappelen kaderen:
  • bijna 7.000 professionele telers en hun gezinnen, tientallen handels- en transportbedrijven, honderden leveranciers van diensten en producten en hun medewerkers zijn actief in de Belgische aardappelketen;
  • zo’n 20 bedrijfseenheden verspreid over Vlaanderen en Wallonië stellen bijna 2.700 medewerkers te werk;
  • deze bedrijven hebben in 2009 meer dan € 101 miljoen geïnvesteerd in productie en automatisering maar ook in leefmilieu en duurzaamheid;
  • om en bij de 1,25 miljoen ton diepgevroren en gekoelde frietjes in alle mogelijke maten en vormen en meer dan 350.000 ton chips, pureeproducten, vlokken, granulaten zullen dit jaar geproduceerd worden;
  • rond de 1,4 miljoen ton producten worden uitgevoerd waarvan meer dan 10 % buiten de EU.
Deze ontwikkeling is des te opvallender als men weet dat de aardappelteelt in de EU één van de weinige is die niet op een Europese marktordening terugvalt. De aardappelmarkt is een markt van vraag en aanbod en als gevolg hiervan kunnen de aardappelprijzen sterk fluctueren. Desondanks hebben zowel teelt als verwerking zich aan deze omstandigheden aangepast, ondermeer via een gebalanceerde grondstofpolitiek van vrije markt en teeltcontracten.

Het VN internationale jaar van de aardappel in 2008 heeft de potentialiteit van de aardappelteelt als bron van voeding zowel in de geïndustrialiseerde als de ontwikkelingslanden geïllustreerd. Omwille van het hoge rendement t.o.v. de input van water, land en energie wint de aardappelteelt in de ganse wereld aan belang t.o.v. granen, rijst en maïs als basisvoedsel.

Aardappelproducten zijn daarenboven ook zeer lekker en gemakkelijk in gebruik. Er ligt dus nog een mooie toekomst voor de aardappelsector in het vooruitzicht.
Belgapom, de Belgische aardappelhandel & verwerking, viert deze uitzonderlijke prestatie in aanwezigheid van Premier Yves Leterme op de vooravond van de Europese vakbeurs voor de aardappelsector Interpom Primeurs in Kortrijk Xpo . Alle bedrijven zien ernaar uit om ook de komende jaren steeds meer consumenten over de ganse wereld te kunnen laten genieten van lekkere Belgische aardappelspecialiteiten.

Voor meer informatie:
Romain Cools
algemeen secretaris Belgapom
E-mail
Tel. +32 9 339.12.52
www.belgapom.be
Publicatiedatum: