Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bacterie kan GFT-afval omzetten naar bioplastic

Onderzoekers hebben bacteriën 'getraind' om de belangrijkste suikers in groenten, fruit en tuinafval om te zetten naar 'groene' producten zoals bioplastic. Door de aanpassing van het eetpatroon van bacteriën en hen vervolgens te trainen, zijn onderzoekers geslaagd om suikers om te zetten in verwerkbare materialen, zodat er geen bio-afval wordt verspild. Het is wel een kostbaar proces, omdat het afval niet volledig wordt benut.

De bacteriën zijn genetisch gemodificeerd door het invoegen van speciale DNA-fragmenten in de cel. Dit stelt hen in staat om enzymen te produceren die xylose kan helpen omzetten in een molecuul dat kan omgaan met bacteriën. De methode werkte, maar was niet erg efficiënt: slechts 20% van de aanwezige xylose was verteerd. De gewijzigde bacteriën werden dan ook getraind om meer xylose te verteren. Het onderzoek zal eind november worden voorgelegd aan de TU te Delft.