Jaap Wiskerke maakt zich sterk voor online database residu-analyses
Bij de kwaliteitsproblemen moeten de telers ook de hand in eigen boezem steken, meent Jaap. "Het grootste probleem is dat de percelen te veel stikstof hebben gehad. In augustus was het eerst droog weer, toen is er regen gevallen en is er veel te veel bijgestrooid. Daardoor hebben veel partijen een groeiexplosie gehad. Resultaat is dat we nu met uien zitten, zonder veel huiden. Kijk je naar bio-uien, dan zitten er gewoon nog drie of vier extra huiden op. Dat is het verschil!"
Overigens hebben omliggende landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland dezelfde problemen. "Spanje heeft wel goede uien en die worden nu voor 55/60 cent op de Engelse groothandelsmarkt verkocht", weet Jaap. Hij verwacht wel dat de meeste uien nog geoogst zullen worden. "Er ligt niet zoveel meer op het land, ik schat een kleine 5%. En die uien zullen best nog wel binnenkomen, want de uien zijn te duur om ze op het land te laten liggen!"
"Ik heb het idee dat collega's weinig voorraad hebben en daardoor zijn de telers nu even de baas. Die verkopen nu uien tussen de 18 en 20 cent. De vraag is namelijk groot. Er is al een poos een brede vraag uit Afrika. Opmerkelijk vind ik verder een stijgende verkoop van rode uien dit seizoen", vervolgt de handelaar. "Qua volumes zijn de biologische uien 'peanuts', maar het blijft wel een serviceproduct richting de retailer."
"Ook vraag uit Rusland is er volop. Nu verladen we nog via Belgiƫ, omdat Rusland nog altijd geen keuringscertificaten van het KCB accepteert. Ik ben bij het overleg met Rusland betrokken. Dinsdag hebben we weer een gesprek. Ik hoop dat we spijkers met koppen slaan en dat we binnen een week of drie weer via Vlissingen kunnen verladen", zegt Jaap. "Ik maak me al een poos sterk om in deze kwestie een splitsing te maken tussen het Nederlandse product en het importproduct, omdat de oorzaak bij residuproblemen nagenoeg altijd bij de import-producten ligt."
"Daarom ben ik ook hard bezig om vanaf 1 januari een online database te realiseren van de residu-analyses", vervolgt Jaap. "Mijn uiteindelijke doel is dat alle uien, voordat ze naar de sorteer- en pakstations gaan, getest worden op residu. Dat is ook een belangrijk verkoopargument naar het buitenland toe. De kosten zijn te overzien en hierdoor kunnen Europese supermarkten online de teeltwijze en residu-analyses van het Nederlandse product zien."
Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
www.wiskerke-onions.nl