Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appelen meest populaire fruitsoort binnen EU

In alle EU-lidstaten zijn appelen de meest populaire fruitsoort. Daarna volgen de bananen en de citrusvruchten. De productie in 2010/11 wordt geschat op 9,8 miljoen ton, dat een daling is van 11% t.o.v. vorig verkoopseizoen. De oorzaken van de daling zijn de koele en vochtige weersomstandigheden tijdens de bloei. De niet-commerciële appelproductie in 2010/11 zal naar verwachting 11% hoger uitkomen, als gevolg van de opleving van de productie in Duitsland.

Polen, Italië,Frankrijk, Duitsland en Spanje horen bij de top vijf producerende lidstaten en zijn samen goed voor 76 procent van de totale commerciële appelproductie. Er worden ongeveer 25 rassen geproduceerd in de EU in hoeveelheden van meer dan 10.000 ton. De dominante rassen binnen de EU zijn Golden delicious, diverse Gala-soorten en Jonagold. Daarnaast is het per land verschillend welke andere rassen het meest worden geproduceerd.

De meerderheid van de appelhandel vindt plaats binnen de EU. In de afgelopen 5 jaar werd gemiddeld 2,2 miljoen ton verhandeld tussen EU-lidstaten en 800.000 ton werd geïmporteerd van buiten de EU. In de afgelopen jaren bedroeg de import tussen 5 en 8% van het totale aanbod op de appelmarkt.

De stijging van de totale appelexport in 2009/10 van de EU was grotendeels een gevolg van de toegenomen verkoop aan Noord-Afrika en het Middel-Oosten. In 2010/11 zal de export naar verwachting afnemen met ongeveer 12%. Dit is vooral een gevolg van de lage productie binnen de EU. De belangrijkste bestemmingen voor de Europese appelen zijn Rusland, Oekraïne en Algerije.

Klik hier voor het volledige rapport (Engelstalig)