Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage 54 foto's

Businessclub Fresh Park Venlo bezoekt Wijnen Paprika's

Tholen - De meeste leden van de Businessclub Fresh Park Venlo zien dagelijks heel wat groenten en fruit voorbij komen, maar tijdens het bedrijfsbezoek aan Wijnen Paprika's in het nieuwe glastuinbouwgebied Californië waren zij toch wel onder de indruk van de volumes paprika's en de wijze waarop die op het moderne teeltbedrijf worden verwerkt. Het bedrijf heeft teelt drie kleuren paprika's op 50 hectare (2 locaties) en is in een vergevorderd stadium van onderzoek om de kassen te verwarmen door middel van aardwarmte.



De driekoppige directie (Julian Santegoeds, Twan en Pieter Wijnen) gaf tijdens een rondgang door de kas, sorteerruimte, water- en energie-units een uitgebreide uitleg over het bedrijf, waar op jaarbasis 400.000 werkuren worden gemaakt. "Naast Nederlanders werken hier Poolse en Portugese mensen, die hebben we zoveel mogelijk zelf deze kant opgehaald", vertelde Julian Santegoeds.

De afgelopen twee jaren waren voor de paprikateelt erg slecht. De gebroeders Wijnen maakten van de mogelijkheid dan ook gebruik om zich richting de handel te profileren. "Door goed samen te werken, valt er veel meer uit te halen. Wij kunnen alle kleuren in alle sorteringen leveren. Wij kunnen goed produceren en jullie hebben de handelscontacten. Als we met z'n allen de onnodige kosten eruit nemen, valt er veel meer uit de markt te halen!"



De kas van Wijnen Paprika's in de locatie in Egchel werd op 14 juni getroffen door een storm, waarna besloten werd de teelt in één kas volledig te ruimen. "Dat heeft toch wel impact op ons bedrijf gehad. We zijn nog steeds met het herstel bezig", vertelde Santegoeds. De broers bouwen nu een nieuwe kas met diffuus glas, waarin ze waarschijnlijk komkommers gaan telen. "Uiteindelijk is het wel een ambitie om het complete glasgroentenpakket aan te bieden. We spreiden daarmee risico's en zijn dan aantrekkelijker voor klanten", gaf Pieter Wijnen aan.

De locatie in Californië telt momenteel 32,5 hectare. Voor volgend jaar was eigenlijk een uitbreiding tot 55 hectare gepland. "Die plannen zijn even in de ijskast gezet. 2009 en 2010 waren geen goede jaren en we vinden het nu niet legitiem om over uitbreiding te praten. Uiteindelijk hopen we die uitbreiding wel te realiseren. Ons complete bedrijf is hierop ingericht", zei Santegoeds.



De plannen om naar aardwarmte te boren, hoopt het bedrijf volgend jaar wel uit te voeren. Uit onderzoek bleek het gebied veel potentie biedt. "We zijn op zoek naar fondsen om samen het risico te delen", gaf Santegoeds aan. "Maar we hebben heel veel belang voor ons bedrijf en dit gebied om de aardwarmte hier toe te passen. Er zijn zoveel mogelijkheden met geothermie. Uiteindelijk willen we toe naar een CO2-neutrale teelt."

Wijnen Paprika's kiest volgend jaar bewust voor rassen, die weliswaar niet de hoogste productie realiseren, maar wel de beste kwaliteit. "In elke kas hebben we rassenproeven staan, die controleren we twee, drie, zes en dertien dagen na de oogst op houdbaarheid. Hierdoor hebben we een perfect beeld van alle rassen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om voor kwaliteit te gaan en niet voor de hoogste productie", vertelde Twan Wijnen.



De telers - aangesloten bij ZON fruit & vegetables - willen er alles aan doen om een gezicht te worden bij de retailer. "We willen samen aan de slag. Dat kan zover gaan dat we samen met de handel/retail afspraken maken over rassenkeuze en verpakking. Wij willen graag samen met de keten programma's invullen!"

Klik hier om de fotoreportage te bekijken