West-Vlaams diepvriesbedrijf Ardo bestaat 50 jaar

Begin deze maand vierde het West-Vlaamse diepvriesbedrijf Ardo zijn 50-jarige bestaan in het bijzijn van zijn producenten-landbouwers. Ardo is de belangrijkste Europese producent van vriesverse groenten en fruit. Boer & Tuinder, het ledenblad van Boerenbond, besteedt ook aandacht aan het vijfjarig jubileum van telersvereniging Vegras.

In 1960 startte Edward Haspeslagh samen met zijn echtgenote het bedrijf Haspeslagh nv op, actief in de aan- en verkoop van verse groenten voor de verwerkende industrie. In 1977 begon zaakvoerder Haspeslagh met het invriezen van verse groenten. Jaar na jaar breidde hij zijn bedrijf uit. Een continue expansie van productie- en verkoopseenheden over heel Europa maakt Ardo vandaag tot de belangrijkste Europese producent van vriesverse groenten en fruit.

De onderneming telt intussen 15 productie- en verpakkingssites, in acht verschillende landen. In 2009 verkocht de groep Ardo 520.000 ton eindproduct in 52 landen. De 2.600 werknemers realiseerden een totale omzet van 566 miljoen euro. De site in Ardooie is de belangrijkste binnen de groep, daar werken 450 mensen.

Vandaag runnen de broers Ignace, Bernard, Jan en Xavier Haspeslagh de onderneming. Ardo produceert voor allerlei markten een uitgebreid gamma vriesverse groenten, fruit, kruiden, pasta, rijst en aardappelen. Het bedrijf produceert zowel onder de merknaam Ardo als onder die van zijn klanten.

Op initiatief van Ardo en de producenten-leveranciers werd in 2005 de coöperatieve vennootschap Vegras (Vegetable Growers Association) opgericht. De telersvereniging telt momenteel 830 leden, waaronder naast Vlaamse ook Waalse, Franse en Nederlandse telers. Dankzij haar Europese erkenning kan Vegras aanspraak maken op EU-steun voor de gemeenschappelijke marktordening.

Bron: Boer & Tuinder

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.