Spanje: meloenseizoen in Ciudad Real afgesloten met lage prijzenOndanks dat de Spaanse meloenen van start ging met redelijke prijzen in de provincie Ciudad Real (±30 cent/kg), eindigde het seizoen minder rooskleurig met prijzen onder de productiekosten (±10 cent/kg). Dit zorgde ervoor dat een deel van de oogst niet eens van het veld werd gehaald.

De prijsdaling werd onder andere veroorzaakt door een forse daling van de vraag in combinatie met een areaaluitbreiding van bijna 12% in Castilla-La Mancha. Halverwege augustus werd het gebrek aan vraag nog erger toen ook de latere variëteiten op de markt kwamen. De totale productie was ongeveer 300.000 tons, waarvan 80% uit Ciudad Real, met name in de regio La Mancha. De provincie teelt meloenen op een areaal van 9.000 van de 12.000 in totaal in de regio.

Een ander serieus probleem is de marketing van de meloenen is het procentuele verschil van de prijs van herkomst en de bestemming, die 400% bereikt. Het bederfelijke product dat niet al te lang kan worden opgeslagen moet voor het beste resultaat dus direct na de oogst verkocht worden.

Voor de watermeloenen geldt hetzelfde beeld. Het seizoen begon met redelijke prijzen, die uiteindelijk daalden toen de export instortte, als gevolg van de lage temperaturen in belangrijke afzetgebieden in Europa.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.