Ted en Nicoline Vaalburg specialist in knolselderijteelt
"Deze nominatie komt echt als een verrassing; we zijn nog maar heel kort bezig met onze omschakeling en dan gaat het ook nog eens om een beginnetje, met de extensieve teelt van luzerne op 18 ha van de in totaal 280 hectare die we verbouwen." In de uitleg dat we hen graag als 'Bio-Ondernemers in de dop' voor het voetlicht willen brengen, kan Nicoline zich wel vinden, zij het dat het verhaal dan wel over haarzelf en haar man Ted Vaalburg moet gaan. Want: Ted is verantwoordelijk voor het telen en Nicoline zelf voor allerlei zaken er omheen.
"Dit bedrijf houdt zich al drie generaties bezig met de teelt van knolselderij. Het begon heel klein, de teelt van bijvoorbeeld pootaardappelen nam procentueel veel meer grond in beslag. In 1985 hadden we een heel natte zomer, met een mislukte aardappeloogst als gevolg. Er was dus geen werk voor het personeel dat hier rond liep. Mijn schoonvader kwam toen met het idee dat we extra inkomsten konden genereren door onze knolselderij schoon gewassen aan te bieden. We namen er dus in feite een stukje van de keten bij. Doordat we de groente nu gewassen en verwerkt konden leveren, ging onze afzet omhoog; langzaamaan zijn we er dan ook steeds meer van gaan verbouwen."
Inmiddels neemt de knolselderij een groot deel van het land in beslag. Nicoline: "We verbouwen het op zo’n 100 ha - in heel Nederland staat er 1350 hectare knolselderij; we zijn daarmee de grootste teler. Daarnaast hebben we 100 hectare pootaardappelen. Wat veel mensen niet weten - en ik wel bijzonder vind - is dat Nederland de grootste exporteur van gecertificeerd pootgoed is. Met bijna 70% van de handel zijn we zelfs groter dan de VS. Het is dus, ook voor ons, een belangrijk product. Voor het overige hebben we nog wat kleinere teelten, zoals suikerbiet, graszaad, rogge en we verhuren nog land waar broccoli en kool wordt verbouwd."