Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dole bij project betrokken

Duits project voor ontwikkeling van 'intelligente container' voor vervoer van fruit

De universiteit van Bremen start samen met 19 partners een onderzoeksproject dat moet leiden tot een intelligente container voor het efficiënt vervoeren van levensmiddelen. Er is in eerste instantie een budget van 9 miljoen euro beschikbaar. Er wordt samengewerkt met logistieke bedrijven, maar ook met ontwikkelaars van sensoren en ICT-systemen. Daarnaast is het internationale handelsbedrijf in fruit Dole bij het project betrokken.

Het project moet leiden tot nieuwe transportsystemen, waarbij er voortdurend wordt gemeten en geanalyseerd, waardoor er al tijdens het transport maatregelen genomen kunnen worden. Dat kan gelden voor transport over de weg, maar ook over water of door de lucht. Bij het transport van fruit kan aantasting door een schimmel bijvoorbeeld voor grote schade zorgen.

Tot nu toe wordt er in containers voor vervoer van fruit op slechts een paar plaatsen gecheckt of de temperatuur binnen het gestelde grensgebied blijft. Bij een 'intelligente container' wordt op veel meer plekken de temperatuur bepaald en wordt ook de relatieve vochtigheid gemeten. De metingen worden bovendien geïnterpreteerd. Via modellen is na te gaan hoe lang een partij nog zonder grote verliezen bewaard kan blijven. Verder worden ethyleenwaarden, hetgeen informatie geeft over de rijpheid van het product.

Initiator van het project is prof. Walter Lang van de Universiteit in Bremen. Hij schat in dat het mogelijk is om tot verbetering van de kwaliteit te komen. Verliezen kunnen kleiner worden en er zullen minder transportbewegingen nodig zijn.

Bron: Universiteit Bremen
Publicatiedatum: