Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatwinst van stadslandbouw is beperkt

Boeren in en om de stad is duurzaam. Maar de milieuwinst is bescheiden. Voor échte winst moeten we anders gaan eten. Onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving becijferden voor Almere de klimaatwinst van grootschalige stadslandbouw in het nieuw te ontwikkelen Oosterwold. Dit gebied van 4000 hectare voor wonen, werken en landbouw moet de komende decennia uitgroeien tot de moestuin van Almere.

In de studie is doorgerekend wat stadslandbouw betekent voor het gebruik van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en het aantal voedselkilometers. Uitgangspunt voor de studie is de ambitie van Almere dat de inwoners in 2030 één op de vijf euro's voor boodschappen uitgeven aan lokaal geproduceerd voedsel. Daarbij gaat het voornamelijk om verse of lichtbewerkte producten zoals aardappelen, groente en fruit die relatief weinig ruimte vragen om te verbouwen.

Die ambitie van 20% blijkt te hoog gegrepen, stelden de PPO-onderzoekers vast. Almere heeft de ambitie inmiddels bijgesteld naar 10% lokaal voedsel. Ook de milieuwinst valt enigszins tegen. De te halen besparingen zijn 'relatief klein ten opzichte van het totale energieverbruik in Almere'. De besparing op de uitstoot van CO2 bedraagt slechts 0,6%. De winst voor het klimaat zit vooral in het terugdringen van transportkilometers van voedsel door de consument.

Lokale productie alleen is volgens de PPO-onderzoekers niet toereikend om veel klimaatwinst te boeken. Daarvoor moet ook het voedingspatroon ingrijpend wijzigen. Dat wil zeggen: minder vlees, minder exotische producten en minder intensief bewerkte producten. Bovendien moeten consumenten veel minder eten weggooien. Stadlandbouw kan er wel voor zorgen dat consumenten bewuster worden van voedsel en duurzaam inkopen.

Resource - Wageningen UR
Publicatiedatum: