Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Themabijeenkomst Gebrs. Van Aarle bij Prime Champ

Tijdens de 8e themabijeenkomst, op dinsdagavond 14 september jl., waren klanten van Gebrs van Aarle uit Schijndel uitgenodigd bij Prime Champ te Grubbenvorst.

Prime Champ is een ketenbedrijf dat gespecialiseerd is in de champignonteelt. Ketenbedrijf houdt in dat het bedrijf vanaf de compost tot en met de uitlevering van de verpakte champignons alles in eigen beheer heeft. In 2007 ontstond Prime Champ door samenvoeging van verschillende bedrijven, heeft hierdoor al jarenlang ervaring, en produceert wekelijks 500 ton met de hand geplukte champignons en staat hiermee in de top 10 van Europa.



De gasten werden om 19.00 uur verwelkomd door Henk van Dijk (marketing manager van Prime Champ) in de "Paddestoelerij", dit is het champignonrestaurant dat gevestigd is bij het compostbedrijf van Prime Champ. Onder het genot van een kopje koffie met een champignon strudel werd een presentatie gegeven waarin de gasten een beeld kregen van hoe dit bedrijf werkt en waar ze voor staan.

Om 20.00uur ging de groep naar het bedrijf, dat zich op loopafstand bevindt, waar de zogeheten compost fase 4 zich bevindt. Hier worden de bakken met compost, die in fase 1-2 en 3 zijn bereid, gevuld en in grote cellen opgeslagen. Binnen deze cellen worden de 4 jaargetijden nagebootst, op het moment dat de 'herfst' komt komen er witte puntjes op de dekaarde, dit noemen ze knopzetting. Ieder knopje wordt een champignon. Als dit stadium is bereikt gaan de bakken naar verschillende plukbedrijven.

Rond 20.45 uur ging de groep per bus naar een plukbedrijf in Meterik, waar ze een kijkje kregen in de cellen waar de champignons groeien en worden geplukt. Hier ontving men uitleg over de plukwijze. Op dit bedrijf worden onder andere gewone champignons geteeld maar ook kastanjechampignons. Door de champignon te laten volgroeien ontstaan er uit de witte champignon zogenaamde Flets, en uit kastanje champignons portobello’s.



Vanaf het plukbedrijf ging men naar het pakstation van Prime Champ dat op het veilingterrein Freshpark in Venlo is gevestigd. Hier worden de champignons van de verschillende plukbedrijven verzameld en verpakt. Wanneer dit traject klaar is gaat het product op transport naar landen als Duitsland, Zweden, Engeland en natuurlijk Schijndel.

Rond 22.15uur reed de bus weer terug naar de "Paddestoelerij" waar men werd getrakteerd op verschillende champignon borrelhapjes, ondertussen beantwoorde Henk van Dijk de meest voorkomende vragen over champignons.

Om 23.00uur werd deze zeer interessante themabijeenkomst afgesloten. De aanwezige gasten ontvingen een tas met informatie, recepten en een mandje met verschillende champignons mee naar huis.

Samen met de informatie die gegeven is tijdens de themabijeenkomst is er weer veel inspiratie opgedaan door de ondernemers.

Voor meer informatie: www.gebrsvanaarle.eu
Publicatiedatum: