kleine daling ten opzichte van vorig jaar, Spanje uitgezonderd

Vooruitzichten citrusproductie Middellandse Zeegebied

De citrusproductie in de landen in het Middellandse Zeegebied zal naar verwachting op een totaal van 17,1 miljoen ton komen, een daling van 2,2% in vergelijking met vorig jaar. Dit meldt Freshfel Europe. De grootste producent, Spanje, is herstellende van de lagere oogst van vorig jaar en laat met een opbrengst van 5,9 miljoen ton een stijging zien van 9%.

De productie in zowel Italië als Israël valt dit jaar kleiner uit met een daling van respectievelijk 22% en 10% in vergelijking met vorig jaar. Kleine stijgingen zijn te zien in Turkije (1%) en Cyprus (6%). De eerste vooruitzichten in Marokko tonen een daling van ongeveer 2% met een productie van bijna 1,3 miljoen ton. Freshfel gaat er vanuit dat Griekenland een soortelijke oogst als vorig jaar verwacht aangezien het land geen prognose heeft gegeven.

Per citrussoort verwacht men bij de sinaasappelen een daling van 6%. Dit komt met name door de kleinere productie in Italië (-27%), Israël (-18%) en Turkije (-15%). In Spanje verwacht men juist meer sinaasappelen te kunnen oogsten, met een stijging van 9%. De sinaasappelproductie in Cyprus, Griekenland en Marokko zal ongeveer gelijk zijn aan vorig jaar.

Er zullen dit seizoen meer Easy Peelers beschikbaar zijn (3,3%) dat vooral komt door grote stijgingen in Turkije (25%), Cyprus (10%), Israël (10%) en Spanje (5%). De productie in Griekenland zal gelijk zijn en Italië heeft een daling van 10% aangekondigd, terwijl Marokko 5% minder Easy Peelers verwacht te kunnen oogsten.

In het geval van de citroenen verwacht Spanje 20% meer te produceren, Turkije +15% en Cyprus +10%, terwijl Italië 20% minder citroenen zal opbrengen. De citroenen hebben het tot nu toe goed gedaan aangezien er beperkte volumes op de markt beschikbaar zijn. Men verwacht dat door de grote Turkse productie de prijzen weer iets zullen dalen.

De grapefruitproductie ten slotte zal naar verwachting in totaal 9,5% dalen, voornamelijk door de kleinere productie in Israël (-14%) en Turkije (-10%). Alleen Spanje verwacht 6% meer grapefruit op te brengen terwijl de andere producerende landen een stabiele oogst voorzien.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.