Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keren Polen ons de rug toe?

Nauwkeurige cijfers over het totaal aantal Polen in Nederland ontbreken, doordat zij lang niet allemaal officieel geregistreerd staan. Volgens schattingen zijn er ongeveer 150.000 Polen in Nederland, één procent van de Nederlandse bevolking. Veel Nederlandse bedrijven die gebruik maken van de diensten van Poolse uitzendkrachten of ZZP’ers zijn er min of meer afhankelijk van geworden. Een belangrijke vraag is dan: Blijven de Polen naar Nederland komen om te werken, of keren ze ons land de rug toe? Exotic Green zet in haar magazine zes factoren op een rij.



1 Stijgende Poolse economie

Of de Poolse werknemers in de toekomst naar Nederland blijven komen hangt af van een aantal factoren. Een belangrijke is de groei van de Poolse economie en werkgelegenheid. Uit onderzoek is gebleken dat indien de Poolse werknemer meer dan 65% van het Nederlandse loon in Polen kan verdienen, hij/zij liever in Polen blijft. Polen is het enige EU-land dat in 2009 niet in een recessie verkeerde. De Poolse economie groeide dat jaar met 1,7 procent, terwijl de economie van de EU als geheel met 4,2 procent kromp. Daarmee stak Polen ook positief af bij diverse buurlanden die wel hun bruto binnenlands product (BBP) in 2009 zagen dalen. Er wordt verwacht dat de groei van de Poolse economie in 2010 en 2011 zal aantrekken tot respectievelijk 2,6 procent en 3,1 procent. Deze krachtige groei is vooral te danken aan de toename van de export naar het florerende Duitsland en de aantrekkende binnenlandse vraag. De groei van de Duitse economie pakt volgens de Duitse Bundesbank in 2010 aanzienlijk hoger uit dan eerder werd geraamd. De centrale bank trok de verwachting voor 2010 op van 1,9% tot ‘ongeveer 3%’. De groei van de Duitse economie is zeer gunstig voor de Poolse economie aangezien ongeveer een kwart van de totale Poolse export richting Duitsland gaat. Een goed voorbeeld van een ontwikkeling die de Poolse economie nog verder kan laten stijgen, is de vondst van leisteengas. Volgens schattingen bevatten de leisteenlagen onder Polen namelijk 3.000 miljard m3 leisteengas, genoeg voor honderd jaar nationale consumptie. Proefboringen moeten in de toekomst gaan uitwijzen hoeveel van dit gas er geëxporteerd kan worden naar het buitenland. Mochten de schattingen op waarheid berusten, dan zal de exploitatie van het gas voor flinke inkomsten voor Polen zorgen en zal dit de economie ten goede komen.

2 Openstelling grenzen Duitsland

Per 1 januari 2011 worden in Duitsland de grenzen opengesteld voor Poolse arbeidsmigranten. Deze openstelling is een tweede belangrijke factor en kan ervoor zorgen dat een aantal Poolse werknemers in Duitsland zal gaan werken nu de economie er boven verwachting aantrekt. Overwegende redenen hiervoor zijn dat Duitsland een buurland is van Polen, men de taal spreekt en dat er minder concurrentie is van andere arbeidsmigranten. Belangrijk is wel hierbij op te tekenen dat er geen minimumloon gehanteerd wordt in Duitsland. Dit maakt het mogelijk dat Duitse bedrijven tegen een lagere kostprijs kunnen werken.

Deze constatering is ook voor Nederland van groot belang, omdat ons land vasthoudt aan het wettelijk minimumloon voor arbeidsmigranten. Hierdoor kan ons land productie verliezen aan de oosterbuur. Bedrijven net over de grens kunnen goedkoper ondernemen.

3 Verdwijnen verplichte CAO’s

Nu er mogelijk een regering komt met rechtse invloeden, is het de vraag of het algemeen verbindend verklaren (AVV) van CAO’s zal blijven bestaan. Rechtse politieke partijen zoals de VVD staan namelijk erg kritisch tegenover deze wet. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan een algemeen verbindend verklaring afgeven voor een bepaalde CAO. Dit betekent dat deze CAO voor alle bedrijven uit een bepaalde branche of bedrijfstak geldt. Alle werkgevers en werknemers uit deze bedrijfstak moeten zich dan aan de CAO houden. Ook als zij niet lid zijn van de brancheorganisaties die deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben afgesloten. Wijzigingen in het avv-beleid of afschaffing van de wet geeft bedrijven die niet lid zijn van brancheorganisaties de mogelijkheid om werknemers uitsluitend volgens de wettelijke maatstaven te verlonen. Voor Poolse arbeiders is dit nadelig omdat ze dan alleen nog volgens de wet betaald worden en niet meer volgens de CAO. Dit kan betekenen dat het voor de Poolse arbeiders minder aantrekkelijk wordt om naar Nederland te komen om te werken.

4 Bulgaren en Roemenen

Een nieuwe groep arbeidsmigranten kan een bedreiging vormen voor de Poolse arbeiders. Op dit moment moet een bedrijf een tewerkstellingsvergunning aanvragen indien een Roemeense of Bulgaarse werknemer aan het werk gezet wordt. Hierdoor blijft de inzet van deze groep beperkt. Als de overheid beslist om de tewerkstellingsvergunning te laten vervallen en de grenzen open te zetten, treden er meer arbeidsmigranten toe tot de Nederlandse markt. Nederland is verplicht om uiterlijk op 1 januari 2014 de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten, zoals Bulgarije en Roemenië, open te stellen. De komst van nieuwe arbeidsmigranten als Roemenen en Bulgaren kan zorgen voor een bedreiging voor de Poolse werknemer, zij azen immers op dezelfde banen en nemen wellicht sneller genoegen met een lager loon omdat ze nieuw zijn op de markt. Roemenië heeft ongeveer 22 miljoen inwoners, Bulgarije telt er ruim 7 miljoen.



5 Poolse Zloty

Een vijfde factor is de koersverhouding tussen de Poolse Zloty en de Euro. Als de Zloty minder waard wordt ten opzichte van de Euro kunnen er problemen ontstaan met het aantrekken van Poolse arbeidsmigranten. Momenteel staat de koersverhouding tussen de Zloty en de Euro redelijk goed. Poolse arbeidsmigranten krijgen in Polen bij het omwisselen van de sterke euro veel Zloty’s. In de grafiek is te zien dat de Poolse Zloty bijna het gemiddelde punt heeft bereikt van 3,9. In de jaren 2006 t/m 2008 heeft de munt onder dit gemiddelde gezeten. De jaren die volgden lieten een stijgende lijn zien met het hoogtepunt van 4,7 begin 2009.

6 Groot-Brittannië

De laatste factor is het aantrekken van de economie van Groot-Brittannië. In 2009 zijn er veel Poolse werknemers uit Groot-Brittannië naar Nederland gekomen om te werken. De reden hiervoor was dat het in Groot-Brittannië slechter ging dan in Nederland. Zodra de economie van Groot-Brittannië weer aantrekt, bestaat de mogelijkheid dat deze werknemers weer terug trekken omdat ze de taal beheersen en in ponden meer kunnen verdienen dan in Euro’s.

Conclusie
De tijd zal moeten uitwijzen of bovengenoemde factoren ervoor zullen zorgen dat de Poolse arbeidsmigranten Nederland de rug toe keren. Exotic Green is dagelijks aan het werk om in te springen op deze ontwikkelingen. Eén daarvan is, ons er op voorbereiden, om arbeidsmigranten uit andere EU-landen aan te kunnen bieden.

Bron: Magazine Exotic Green
Publicatiedatum: