Tu.Ka.Mi. wil ook rest van Europa veroveren met kaki's
De productie van dit jaar is volgens de telersvereniging uitstekend, met name door de goede weersomstandigheden in Misilmeri. Na de oogst worden de kaki's in mandjes of dozen verpakt voor de Italiaanse en Franse markt.
De kaki wordt geproduceerd in de Italiaanse regio's Campanië (ruim 50 procent van totale productie), Emilia-Romagna en Sicilië.
De kakiplant (Ebenaceae-familie) kan tien meter hoog worden en heeft glanzende, puntige bladeren.
De rijping van vruchten ligt tussen oktober en november, als het groene vruchtvlees oranje wordt. De kaki's moeten helemaal rijp zijn voor ze gegeten kunnen worden. Na de oogst hebben de vruchten rust nodig om het samentrekkende effect van tannine weg te krijgen.
De belangrijkste kakivariëteiten zijn de oranje 'Loto di Romagna' in de productiegebieden van Imola, Faenza, Lugo, Ravenna, Forlì, Cesena en Rimini en de rood-oranje 'Vaniglia della Campania'. Andere variëteiten zijn de 'Fuyu' die later rijp is en de 'Kawabata', de 'Suruga' met sterker vruchtvlees en, natuurlijk, de 'Misilmeri'.
Voor meer informatie:
Associazione Tu.Ka.Mi.
Pietro Borgese (voorzitter)
Tel.: +39 (0)91 8723075
Hoofkantoor – SOAT n. 63
C.so Vittorio Emanuele, 174/A
90036 Misilmeri (PA)
E-mail: [email protected]
Tel./fax: +39 (0)91 8731384
Bron: Giambattista Pepi