Ideale sporten in verschillende werksituaties

Sporten heeft positief effect op de werkprestaties

Sporten heeft een positief effect op werkprestaties. Met de juiste sport wordt dit nog eens versterkt. Bij welke sport hebt u baat in uw carrière? Vier verschillende werksituaties en de ideale sporten volgens de Belgische carrièresite Jobat:

1. Een dagelijkse strijd om te overleven

Situatie: Uw werkgever heeft het financieel moeilijk en er is een kans dat het bedrijf op een faillissement afstevent.

Tip: Ga zwemmen.

Want: Door te zwemmen kunt u ontsnappen aan de torenhoge stress en de zorgen over een eventueel ontslag. Met zwemvliezen aan, badmuts op en de handdoek om de nek verdwijnen alle zorgen. Misschien waant u zich wel even aan een wit Bounty-strand. En als uw werkgever daadwerkelijk over de kop gaat, helpt het ook: met zwemmen verbruikt u 500 tot 700 calorieën per uur, op de sollicitatiegesprekken zult u er dus kerngezond uitzien.

2. Uw hoofd loopt over

Situatie: U draagt op het werk zoveel verschillende petten, dat u zich een topmodel voelt op een catwalk.

Tip: Doe aan yoga

Want: Met 20 minuutjes yoga per dag kunt u werkstress met 10 procent verminderen. Dat blijkt uit onderzoek uit Ohio. Het verbetert ook uw flexibiliteit en mentaal evenwicht.

3. U voelt zich overwerkt en niet geapprecieerd

Situatie: U doet al het werk, en niemand merkt het. U krijgt geen erkenning en daar hebt u genoeg van.

Tip: Ga boksen

Want: Bokshandschoenen aantrekken helpt u te ontladen. Maar pas op: het gevaar bestaat dat u er agressiever van wordt. Probeer het dus te spelen op controle en coördinatie, deze eigenschappen zullen u ook helpen om op het werk de juiste beslissingen te nemen.

4. Aan de slag met een nieuwe baan

Situatie: U bent net gestart bij een nieuwe werkgever. Deze nieuwe kans is natuurlijk fantastisch, maar u beseft ook dat het een tijd gaat duren vooraleer u ingewerkt bent en erkenning zal krijgen.

Tip: Ga fietsen (lange afstand)

Want: U zult verbaasd zijn van wat u in uw mars hebt. Het is de ideale stimulans om ook op uw nieuwe werk de top te bereiken. Het hardt uw karakter, en als het lukt geeft het een enorme kick. Midlifecrisis of niet, koop een nieuwe fiets. Stel uitdagende doelen: bijvoorbeeld tegen volgend jaar de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen rijden.

Betere prestaties: de cijfers


Sporten helpt dus niet alleen om af te vallen of stress af te schudden. Uit verschillende onderzoeken komt onomstotelijk naar voren dat het de prestaties op de werkvloer verbetert. Op sportdagen werkten werknemers beduidend beter dan op dagen dat ze niet werkten. De cijfers:

• 72 procent besteedt zijn tijd efficiënter
• 79 procent presteert beter en is productiever
• 74 procent kan beter omgaan met de workload
• 53 procent voelt zich fitter
• 20 procent komt minder gespannen op kantoor aan
• 26 procent gaat beter om met stress
• 33 procent is gemotiveerder om te gaan werken
• 26 procent kan zich beter concentreren op het werk
• 28 procent neemt veel minder pauzes
• 27 procent kan zijn werk op tijd afmaken
• 40 procent vindt sporten een ideale manier om collega’s beter te leren kennen
• 50 procent wil niet sporten met collega’s
• 7 procent zegt dat sporten hen lui maakt op het werk

Managers niet blij met sportieveling


Opvallend genoeg zijn managers niet altijd even blij met hun sportende werknemers. Hoewel de sporters minder vaak ziek zijn dan hun minder fitte collega's, lopen ze wel meer kans op blessures.

Meer dan een kwart van de managers heeft liever een onsportieve dan een geblesseerde werknemer in zijn team. Vooral jonge managers beschouwen thuiszitten door een sportblessure als ongeoorloofd verzuim.

Toch wil negen op de tien managers niet zo ver gaan om bijvoorbeeld wintersport voor hun medewerkers te verbieden. Een derde van hen staat bovendien zelf graag zeker een keer per jaar op de latten.

Bron: Management Team

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.