Bio-WKK installatie voor Warmtenet Hengelo

Gemeente Hengelo heeft van het Agentschap NL een subsidie van 800.000 euro gekregen voor het realiseren van een Bio-WKK installatie in Hengelo. In deze installatie wordt met pyrolyse-olie een turbine aangedreven. De warmte die daarbij vrijkomt kan Warmtenet gebruiken voor warmtelevering in Hengelo. Pyrolyse-olie is een duurzame en schone brandstof, die op een innovatieve manier verkregen wordt. Hiermee levert de gemeente Hengelo een belangrijke bijdrage aan haar duurzaamheidambities.

Het project wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband van Warmtenet Hengelo en de bedrijven BTG-BTL uit Enschede en OPRA Turbines uit Hengelo. BTG-BTL is het enige bedrijf in Europa dat pyrolyse-olie op grote schaal kan leveren. OPRA Turbines het enige bedrijf dat een turbine kan leveren die op deze (zure) bio-olie kan draaien.

De pyrolyse-fabriek van BTG-BTL wordt gebouwd op het terrein van AkzoNobel en kan in de loop van 2011 pyrolyse-olie produceren. De locatie voor de Bio-WKK installatie van Warmtenet wordt rond de zomer van dit jaar bekend gemaakt.

Schoon en duurzaam proces
Pyrolyse is het zeer snel opwarmen van biomassa zonder dat er zuurstof bijkomt. Door deze snelle opwarming 'verdampt' de biomassa. Na condensatie ontstaat de pyrolyse-olie. BTG-BTL gebruikt daarvoor resthout, dat uit de provincie Overijssel wordt gehaald. Bij het verbranden van de pyrolyse-olie in de Bio-WKK installatie komt rookgas vrij. Deze rookgassen worden gefilterd, zijn schoon en stinken niet.

Warmtenet op duurzame energie
De voorraad fossiele brandstoffen in de wereld is eindig, biomassa niet. Biomassa is een verzamelnaam voor allerlei soorten organisch materiaal, zoals hout, gras, mest en tuinafval. Het benutten van de reststromen van biomassa draagt bij aan een toekomstige duurzame voorziening van energie en grondstoffen. Door in de toekomst pyrolyse-olie te gebruiken levert Warmtenet een flinke bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Bron: BlikopNieuws.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven