Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pherobank ontwikkelt dispenser tegen pistache-mot in Iran

De pistacheboorder Kermania pistaciella is één van de belangrijkste plagen in pistacheplantages. De mot veroorzaakt in Iran en Turkije dan ook aanzienlijke schade in de pistacheteelt. Pherobank van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR heeft het feromoon van de pistacheboorder gesynthetiseerd. Het feromoonmolecuul bestaat uit twee spiegelbeeldvormen. Uit testen in Iran is gebleken dat slechts één van beide aantrekkelijk is voor de pistacheboorder. De andere vorm blijkt de werking te verminderen. In de dispenser moet de lokstof daarom in de natuurlijk zuivere vorm gebruikt worden die helaas een stuk duurder is dan het veel goedkopere (racemische) mengsel dat beide spiegelbeeldvormen van het molecuul bevat.

Het Iraanse bedrijf dat de lokstof heeft getest, is enthousiast en heeft inmiddels een grote order bij Pherobank geplaatst. De verwachting is dat ook bedrijven in Turkije geïnteresseerd zullen zijn. Met het gebruik van het pistacheboorderferomoon kan een aanzienlijke reductie op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen worden gerealiseerd.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: